Acţiunile din SUA au recuperat cea mai mare parte a pierderilor, săptămâna trecută, în urma unor vânzări puternice declanşate de datele slabe privind forţa de muncă şi producţia.
Investitorii au încercat să privească dincolo de temerile de recesiune, unii analişti susţinând că fundamentele economice ale SUA rămân pe o bază solidă.
Dar pieţele de mărfuri pot spune o poveste diferită despre economia globală.
Fondul Invesco DB pentru metale de bază a scăzut cu mai mult de 7% în ultima lună, în timp ce contractele futures pentru ţiţei au scăzut cu 14% din 5 iulie până în 5 august.
”În ceea ce priveşte mărfurile, întreaga clasă de active este sub presiune”, a declarat clienţilor Rob Ginsberg, director general la Wolfe Research, într-o notă de cercetare de vineri.
”În afara aurului, ţi-ar fi greu să găseşti un set-up pozitiv. Vedem această scădere amplă a preţurilor mărfurilor ca un alt avertisment cu privire la starea economiei”, a spus Ginsberg.
Cuprul, în special, este văzut ca un semnal despre ceea ce se va întâmpla cu economia, a declarat Bart Melek, şeful strategiei de mărfuri la TD Securities.
Preţul cuprului a crescut la începutul acestui an pe aşteptările unui super-ciclu în care cererea ar depăşi oferta datorită rolului metalului ca element cheie în industriile în creştere, cum ar fi vehiculele electrice, semiconductorii şi energia regenerabilă.
Dar contractele futures pentru cupru au scăzut cu 21,4% de la maximul din 2024, de 5,19 dolari pe liră, din 20 mai, pentru a se tranzacţiona la 4,089 dolari începând de luni dimineaţă.
Contractele futures pentru cupru au scăzut cu aproape 12% în ultima lună.
”Avem naraţiunea super-ciclului, această lume minunată a vehiculelor cu baterie, care se risipeşte foarte, foarte repede. Nimeni nu mai vorbeşte cu adevărat despre asta”, a spus Melek pentru CNBC.
Slăbiciunea Chinei, a doua cea mai mare economie din lume, afectează în special cuprul şi petrolul, a spus Melek.
Datele despre producţie la nivel global nu au fost, de asemeneapozitive, a spus el.
Este probabil ca cuprul şi petrolul să se confrunte cu surplusuri, mai degrabă decât cu piaţa strânsă la care se aşteptau unii analişti, a spus analistul.
”Nu am primit stimulente fiscale extrem de favorabile în China. Au existat multe pariuri acolo, în special pe partea discreţionară, că China va oferi un fel de stimulent care le va ridica economia”, a spus Melek.
Deşi petrolul a găsit sprijin din cauza tensiunilor geopolitice în curs din Orientul Mijlociu, cererea slabă din China a apăsat piaţa de luni de zile.
OPEC şi-a redus luni prognoza de creştere a cererii globale de petrol pentru acest an cu 135.000 de barili pe zi, deoarece aşteptările din China s-au diminuat.
”Atât pieţele de energie, cât şi pieţele de metale de bază şi cuprul reflectă un mediu economic mai lent, în care este probabil să existe o creştere mai mică a cererii, ceea ce reduce riscul unor condiţii de subaprovizionare”, a spus Melek.
În acelaşi timp, economia Chinei are probleme, SUA se înclină spre protecţionism, impunând tarife împotriva Beijingului pentru orice, de la vehicule electrice, la baterii, la semiconductori şi module solare.
Uniunea Europeană a anunţat tarife pentru vehiculele electrice chinezeşti în iulie, Beijingul depunând vineri o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului.
”Asta înseamnă doar că există un flux mai puţin liber de lucruri de acolo spre aici. Dacă impunem tarife, înseamnă preţuri mai mari. Aproape prin definiţie, pentru orice nivel de cerere, obţineţi mai puţin cu tarife”, a spus Melek.
Piaţa aşteaptă miercuri ultima citire a indicelui preţurilor de consum şi comentariile reuniunii anuale a bancherilor centrali de la Jackson Hole, Wyoming, săptămâna viitoare.
O reducere a dobânzii de către Rezerva Federală, în septembrie, a fost deja stabilită în mare parte, a spus Melek.
”Nu sunt sigur că piaţa devine atât de entuziasmată”, a spus Melek despre reducerea aşteptată a dobânzii.