AcasăActualitateCe este, de fapt, mișcarea bauhaus? Toată lumea se întreabă, dar puțin...

Ce este, de fapt, mișcarea bauhaus? Toată lumea se întreabă, dar puțin știu asta!

Ce este, de fapt, mișcarea bauhaus? Toată lumea se întreabă, dar puțin știu asta! În primul rând, mișcarea Bauhaus reprezintă curentul artistic care a influențat arhitectura, artele plastice, designul și fotografia.
Bauhaus este un cuvânt german (bau – a construi și haus – casă), care desemnează „Staatliches Bauhaus”, o școală de artă, design și arhitectură, precum și un curent artistic extrem de influent în arhitectura, artele plastice, designul, fotografia, mobilierul și decorările interioare ale secolului al XX-lea.

Ce este, de fapt, mișcarea bauhaus? Toată lumea se întreabă, dar puțin știu asta!

Școala, dar și mișcarea artistică, generată de către arhitectul și pedagogul german Walter Gropius în orașul Weimar în 1919, a funcționat la maxima sa anvergură între anii 1919 – 1933 în trei orașe germane: Weimar, Dessau și Berlin, devenind în timp, în ciuda interzicerii lor de către naziști în 1933, unul dintre cele mai importante și inspirante curente ale arhitecturii moderne și, mai ales, al stilului cunoscut sub numele de stil internațional.
Odată cu emigrarea fondatorului mișcării artistice Bauhaus, Walter Gropius, în Statele Unite ale Americii, această mișcarea artistică cunoaște o renaștere cunoscută sub numele generic de „Stilul The New Bauhaus”, numit și „Stilul New Bauhaus”.

Ce este, de fapt, mișcarea bauhaus? Toată lumea se întreabă, dar puțin știu asta!

Traducerea în spiritul ambelor limbi a noțiunii „Staatliches Bauhaus” ar fi „Școala de stat pentru arhitectură”, dar în limba română cea mai apropiată și normală referire este „Casa Arhitecturii”. Curentul artistic Bauhaus a luat naștere în clădirea Bauhaus din Dessau, devenind extrem de puternic și influent.
Ce se remarcă cel mai mult la stilul Bauhaus sunt extrema sa unitate și puternica individualizare artistică, fapte care fac orice astfel de artefacte și clădiri să fie ușor de recunoscut.

Ultimele Articole