AcasăEconomieComisia Europeană aprobă o schemă românească de credit la export pe termen...

Comisia Europeană aprobă o schemă românească de credit la export pe termen scurt, în valoare de 7,2 milioane de euro / Schema, valabilă până la 31 decembrie 2026

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi seară, de Comisia Europeană, în cadrul schemei, statul român poate acoperi riscurile suportate de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri la export mică şi riscurile legate de tranzacţiile de export unice. 

Schema a fost aprobată iniţial în august 2014, prelungită în februarie 2017 şi urma să expire în decembrie 2021.  

”În februarie 2022, România a notificat intenţia sa de a reintroduce schema, care se va desfăşura până la 31 decembrie 2026. Cifra de afaceri anuală maximă la export pentru IMM-urile care urmează să fie eligibile este stabilită la 2,5 milioane EUR (o creştere cu 0,5 milioane EUR faţă de schema iniţială)”, a mai transmis Comisia Europeană.  

Comisia anunţă că a evaluat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special cu 

”Comisia a constatat că măsura este necesară, deoarece există o lipsă de produse de asigurare care să acopere riscul de neplată de către cumpărătorii străini pentru IMM-urile cu o cifră de afaceri la export mică şi de asiguratori privaţi care acoperă tranzacţii de export unice (şi anume, asigurări furnizate pentru fiecare tranzacţie în parte şi nu pentru întregul portofoliu de export al unei societăţi). Comisia a concluzionat că schema este proporţională, deoarece asigură faptul că România va acoperi numai tranzacţiile pentru care nu este disponibilă acoperire privată pe piaţă, precum şi că asiguratorii privaţi nu sunt excluşi, în cazul în care sunt dispuşi să ofere acoperire pentru astfel de riscuri. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, se mai arată în comunicatul de presă.  

 

 

Ultimele Articole