AcasăEconomieCompania Neuralink a lui Elon Musk anunţă că a fost autorizată să...

Compania Neuralink a lui Elon Musk anunţă că a fost autorizată să îşi testeze implanturile cerebrale pe oameni

“Este un prim pas important care va permite într-o zi ca tehnologia noastră să ajute mulţi oameni”, a declarat compania californiană pe contul de Twitter.

Anunţul că Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a dat undă verde primului său studiu clinic la om, o etapă esenţială, vine după ce anterior Neuralink a avut dificultăţi în obţinerea aprobării.

Neuralink nu a detaliat obiectivele studiului, spunând doar că nu recrutează încă voluntari şi că mai multe detalii vor fi disponibile în curând.

We are excited to share that we have received the FDA’s approval to launch our first-in-human clinical study!

This is the result of incredible work by the Neuralink team in close collaboration with the FDA and represents an important first step that will one day allow our…

— Neuralink (@neuralink)

Reuters precizează că nu a primit răspuns la solicitările de comentarii transmise Neuralink şi FDA.

Elon Musk crede că implanturile cerebrale ar putea vindeca o serie de afecţiuni, inclusiv obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia, dar ar permite totodată navigarea pe internet şi telepatia. El a ţinut prima pagină a ziarelor la sfârşitul anului trecut când a declarat că este atât de încrezător în siguranţa dispozitivelor, încât ar fi dispus să le implanteze copiilor săi.

Începând din 2019, în cel puţin patru ocazii Musk a prezis că Neuralink va începe testele pe oameni. Compania a cerut aprobarea FDA abia la începutul anului 2022, iar agenţia a respins cererea, au declarat pentru Reuters, în martie, şapte actuali şi foşti angajaţi. Potrivit acestora, FDA a semnalat Neuralink mai multe îngrijorări care trebuiau rezolvate înainte de a aproba testele pe oameni. Problemele majore implicau bateria cu litiu a dispozitivului, posibilitatea ca firele implantului să migreze în interiorul creierului şi provocarea de a extrage în siguranţă dispozitivul fără a deteriora ţesutul cerebral.

Neuralink, fondată în 2016, a fost subiectul mai multor anchete federale.

În luna mai, legislatorii americani au îndemnat autorităţile de reglementare să investigheze dacă alcătuirea unui grup care supraveghea testele pe animale la Neuralink a contribuit la experimentele ratate şi grăbite.

Departamentul Transporturilor investighează separat dacă Neuralink a transportat ilegal agenţi patogeni periculoşi pe cipuri prelevate din creiere de maimuţă fără măsuri de izolare adecvate.

De asemenea, Neuralink este investigată de Biroul Inspectorului General al Departamentului de Agricultură al SUA pentru posibile încălcări ale normelor de bunăstare a animalelor. 

SIMBIOZĂ CU INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ

Neuralink proiectează dispozitive conectate care să fie implantate în creier pentru a comunica cu computerele direct prin gândire. Scopul iniţial este de a ajuta persoanele paralizate sau care suferă de boli neurologice. Apoi, start-up-ul doreşte să facă aceste implanturi suficient de sigure şi de fiabile pentru a fi folosite ca operaţii elective (de confort). Oamenii ar putea plăti câteva mii de dolari pentru a-şi dota creierul cu puterea unui computer.

Pentru Elon Musk, aceste cipuri ar trebui să permită umanităţii să realizeze o “simbioză cu AI”, conform cuvintelor sale, pronunţate în 2020 a conferinţa anuală a companiei. “Suntem acum încrezători că dispozitivul Neuralink este pregătit pentru oameni, aşa că termenul depinde de procesul de aprobare al FDA”, a declarat el pe Twitter la sfârşitul lunii noiembrie, la o lună după ce a cumpărat reţeaua socială.

Miliardarul este cunoscut pentru predicţiile sale în stil SF, de pildă în ceea ce priveşte autonomia maşinilor electrice Tesla. În iulie 2019, el a estimat că Neuralink ar putea efectua primele sale teste pe persoane fizice în 2020. Deocamdată, prototipurile, de mărimea unei monede, au fost implantate în craniul unor animale. Mai multe maimuţe sunt acum capabile să “joace” jocuri video sau să “tasteze” cuvinte pe un ecran, pur şi simplu urmărind cu privirea mişcarea cursorului de pe ecran.

IMPLANTURI ÎN MĂDUVA SPINĂRII SAU ÎN OCHI

La sfârşitul lunii noiembrie, start-up-ul a prezentat, de asemenea, ultimele sale progrese în ceea ce priveşte proiectarea unui chirurg robotizat şi dezvoltarea altor implanturi, care urmează să fie instalate în măduva spinării sau în ochi, pentru a restabili mobilitatea sau vederea.

În 2022, Elon Musk i-a îndemnat pe angajaţii Neuralink să-şi accelereze eforturile. “Vom fi cu toţii morţi înainte de a se întâmpla ceva util”, le-a spus el la o întâlnire de anul trecut, potrivit agenţiei de presă Bloomberg.

Şi alte companii lucrează la controlul computerelor prin gândire, cum ar fi Synchron, care a anunţat în iulie 2022 că a implantat prima interfaţă creier-maşină din SUA. “Construim o tehnologie capabilă să transmită în mod direct gândurile persoanelor care şi-au pierdut capacitatea de a se mişca sau de a vorbi din cauza unei boli sau a unei leziuni”, explică Thomas Oxley, fondatorul şi directorul general al acestui start-up, într-o înregistrare video pe site-ul său. Mai mulţi pacienţi testează implantul, care a fost introdus în vasele de sânge, pentru a putea redacta e-mailuri sau pentru a naviga pe internet cu ajutorul ochilor şi al creierului.

Ultimele Articole