AcasăActualitateOpiniiCTP, despre decizia finală în cazul Colectiv: Piedone a câștigat, cei 6...

CTP, despre decizia finală în cazul Colectiv: Piedone a câștigat, cei 6 ani de proces ar fi trebuit să-i stea la pușcărie

Cristian Tudor Popescu a comentat joi, la Digi24, decizia finală în dosarul Colectiv dată de judecătorii Curții de Apel Bucureşti după mai bine de șase ani de proces. “Deja Piedone a câștigat, cei 6 ani și jumătate ar fi trebuit să-i stea la pușcărie. Oamenii ăia zac în pământ sau în spitale. El, Piedone, a trăit bine mersi, a fost primar, s-a bucurat de viață mulțumită justiției române”, a spus CTP cu privire la condamnarea lui Cristian Popescu Piedone, care a primit 4 ani de închisoare cu executare.

CTP: “Acești 6 ani și jumătate care au trecut pentru a li se scădea pedepsele respectivilor, pentru că ăsta e rezultatul celor 6 ani și jumătate – acest Piedone a ajuns de la 8 ani și jumătate, mi se pare că a avut și mai mult de atât la un moment dat, 10 sau 12 ani, dar a ajuns, iată, la 4 – în urma acestor 6 ani și jumătate în care legătura dintre cei care au suferit de pe urma acelei tragedii, rudele, prietenii, apropiații celor care au murit, care au fost mutilați… Această legătură s-a diluat, s-a micșorat în timp.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2022

Au trecut 6 ani și jumătate, ar fi trebuit ca această hotărâre, aceste sentințe să fie pronunțate atunci, măcar în primul an după ce s-a întâmplat la Colectiv, pentru a se putea face o legătură mentală atât pentru rudele și apropiații victimelor, cât și pentru opinia publică din țara asta. Acum au trecut 6 ani și jumătate, oamenii sunt uitători… În 6 ani și jumătate, Piedone a ajuns primar. Acum va merge la pușcărie, deci pleacă din postul acela pe care l-a obținut. A putut însă să candideze în timpul ăsta, a funcționat acolo ca primar, deși, iată că își merita o pedeapsă de ani de închisoare cu executare.

Eu nu înțeleg de ce Piedone primește mai puțin decât ceilalți! Pentru că el este cel care a făcut posibil ce a fost acolo, semnătura lui este cea care a declanșat tot. Dacă el nu ar fi semnat, dacă ținea seama că nu are avizul necesar ISU clădirea respectivă, și nu numai avizul, dar era suficient să vezi clădirea aia, bomba aia metalică incendiară de pe câmp de acolo. Era suficient să o vezi și să nu dai un astfel de aviz, o astfel de aprobare. Însă domnul Piedone, fie nu l-a interesat așa ceva, fie a fost cointeresat în a semna. Și totuși iată că a primit doar 4 ani, sărăcuțul!”

Gazetarul a comentat și declarația făcută joi de Cristian Popescu Piedone, înainte de pronunțarea deciziei, în care și-a susținut nevinovăția: “Vreau să răspund pentru ceva ce am făcut, nu pentru ceva ce n-am făcut”.

CTP: “Deja Piedone a câștigat 6 ani și jumătate, ar fi trebuit să-i stea la pușcărie anii ăștia. În vreme ce oamenii ăia zac prin pământ sau în spitale și acum, domnul Piedone a trăit bine mersi, a fost primar, s-a bucurat de viață mulțumită justiției române. De pildă, în regulamentul de funcționare al instanței există prevedere că dacă trec mai mult de 120 de zile până la încheierea dezbaterilor până la sentința finală, asta este încălcare de regulament.

Nu există nicio sancțiune prevăzută pentru asta, cum se poate așa ceva, de ce nu răspund acești judecători? De ce nu răspund pentru modul în care și-au bătut joc de cei apropiați victimelor și de opinia publică amânând de patru, de cinci ori, de șase ori? De ce au amânat, ca să-i scadă pedeapsa lui Piedone? Ar trebui să dea socoteală de ce au amânat, de ce au depășit termenul prevăzut de lege.”

Cristian Tudor Popescu a insistat pe faptul că decizia a fost amânată în cei șase ani, astfel încât pedepsele inculpaților să fie micșorate.

CTP: “Știți de ce le-au dat pedepse mai mici? Pentru că au trecut 6 ani și jumătate, acești ani au fost făcuți să treacă de justiția română pentru ca acum să se dea pedepse mai mici. Astea nu prea puteau fi date atunci, dacă se judeca într-un termen rezonabil după tragedia de la Colectiv, pentru că ar fi scandalizat, ar fi revoltat toată opinia publică așa ceva. Acum, după 6 ani și jumătate, s-au uitat, au zis hai că putem să dăm mai puțin. Așa funcționează justiția română!”

Ultimele Articole