Societatea Aon România Broker de Asigurare-Reasigurare S.R.L. a fost sancționată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară cu amendă în valoare de 13.076 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind pregătirea profesională a conducătorului executiv, nemenținerea și neactualizarea registrelor proprii.
Într-un răspuns dat în exclusivitate pentru Money.ro, Valentin Ionescu, director general – Sectorul Asigurări-Reasigurări din cadrul ASF, a spus să măsura a fost stabilită în urma controlului periodic efectuat la societate, reprezentată la momentul controlului de către Adriana Grecu, în calitate de administrator/conducător.
Cum ne protejăm în caz de război nuclear? Rolul pastilelor cu iod și pericolul administrării preventive
”Sancțiunea este rezultatul unui cumul de abateri de la prevederile legale privind activitatea de distribuție în asigurări, în principal Norma 20/2018 privind pregătirea profesională a persoanelor implicate în activitatea de distribuţie și Norma nr. 19/2018 privind distribuția de asigurări.
În speță, doamna Adriana Grecu, având calitatea de director executiv al companiei de brokeraj, a deținut certificatul de absolvire a programului de calificare profesională a conducătorilor executivi ai brokerilor de asigurare și/sau reasigurare, eliberat de către Institutul de Studii Financiare, seria CPExB nr. 113487/07.02.2019, cu valabilitate până la data de 07.02.2022. Anterior, a deținut certificatul cu seria PPCExB nr. 83394, cu valabilitate de la data de 30.09.2016 până la data de 30.09.2018. Se constată astfel că, în perioada 10.12.2018 – 06.02.2019, doamna Adriana Grecu, având calitatea de director executiv al companiei de brokeraj, nu a deținut un certificat de pregătire profesională, conform prevederilor legale în vigoare”, a declarat Valentin Ionescu.
Oficialul ASF a adăugat că ”în cazul altor 25 de persoane, angajați ai companiei, s-a constatat că societatea de brokeraj nu a menținut Registrul Personalului Propriu, respectiv Registrul Intermediarilor Secundari – RIS, având în vedere că mai mulți angajați nu dețineau certificate de pregătire profesională”.
”Prin nemenținerea de către compania de brokeraj a Registrului Intermediarilor Secundari – RIS au fost încălcate astfel, prevederile art. 11 alin. (1) și alin. (2) din Norma nr. 19/2018 privind distribuția de asigurări, cu modificările ulterioare, art. 4 alin. (5) lit. b) pct. (ii) din Norma nr. 22/2021 privind distribuția de asigurări, coroborate cu prevederile art. 8 alin. (5) și ale art. 10 alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, cu completările ulterioare.
S-au mai constatat abateri privind neradierea persoanelor din Registrul Intermediarilor secundari, precum și privind neauditarea sistemelor informatice ale companiei de brokeraj”, a mai spus Ionescu, pentru Money.ro.
Sancțiunile date de ASF în acest an
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat pe parcursul anului 2022 mai multe decizii de sancționare a unor entități/persoane care activează în piața asigurărilor, pentru încălcarea unor prevederi ale legislației incidente.
Martie 2022
- Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. – sancționarea societății cu amendă în valoare de 2.398.700 de lei pentru înregistrare fonduri neconforme și cu amendă cumulată în valoare de 652.100 de lei pentru neprezentarea tuturor documentelor solicitate de echipa de control, plata cu întârziere a despăgubirilor RCA, neplată penalități, constatare daune RCA cu întârziere și subevaluare rezervă de daună avizată.
- Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. – sancționarea doamnei Tanja Blatnik, CEO Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., cu amendă în valoare de 98.500 de lei pentru transmitere raportări neconforme.
- Groupama Asigurări S.A. – sancționarea societății cu avertisment și amendă în valoare de 62.900 de lei pentru plata cu întârziere a despăgubirilor RCA, neplată penalități și constatare daune RCA cu întârziere.
- Transilvania Broker de Asigurare S.A. – sancționarea societății cu avertisment scris pentru faptul că informațiile/datele înscrise în contractul de asigurare sunt incorecte și neclare.
- Aon România Broker de Asigurare-Reasigurare S.R.L. – sancționarea societății cu amendă în valoare de 13.076 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind pregătirea profesională a conducătorului executiv, nemenținerea și neactualizarea registrelor proprii.
Februarie 2022
- Grawe Romania Asigurare S.A. a fost sancționată cu amendă în cuantum de 74.500 lei, în principal pentru plata cu întârziere a despăgubirilor RCA și pentru neplata penalităților aferente. Sancțiunea a fost aplicată societății ca urmare a valorificării rezultatelor unui control inopinat ce a vizat perioada 31.10.2021 – 02.12.2021 și a avut ca tematică verificarea, în cadrul fluxului zilnic de soluționare a dosarelor de daună RCA, a respectării obligațiilor asigurătorilor instituite prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudiciile produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie și Norma nr. 20/2017 privind asigurările auto din România.
- Omniasig VIG S.A. a fost sancționată cu avertisment scris pentru nerespectarea unor cerințe prevăzute de Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări. Sancțiunea a fost aplicată societății ca urmare a valorificării rezultatelor unui control periodic ce a vizat perioada 01.06.2020 – 30.06.2021 și a avut ca tematică:
-
- Verificarea cerințelor de supraveghere și guvernanță a produselor de asigurare de sănătate;
- Verificarea respectării cerințelor legale privind informarea și consultanța acordată clienților în cazul asigurărilor de sănătate;
- Verificarea procesului de subscriere a contractelor de asigurări de sănătate;
- Verificarea modului de instrumentare a dosarelor de daună pentru clasa de asigurări de sănătate.
Ianuarie 2022
- Sancționarea companiei de brokeraj Best AS Broker de Asigurare – Reasigurare S.R.L., cu interzicerea temporară a exercitării activității de distribuție, până la data propunerii unei noi persoane pentru ocuparea postului vacant de conducător executiv și transmiterea documentației complete în vederea aprobării acesteia de către A.S.F., conform prevederilor art. 2 alin. (1) lit. b) și art. 3 lit. d) din O.U.G. nr. 93/2012, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 4 alin. (2) și alin. (3) din Legea nr. 236/2018, cu completările ulterioare.