AcasăActualitateOpiniiDemocrația atacată în SUA

Democrația atacată în SUA

De George Soros

NEW YORK – Statele Unite au fost o democrație aflată într-o evoluție constantă încă de la fondarea sa în 1776, însă supraviețuirea lor ca democrație este acum pusă în pericol. O serie de evenimente vag interconectate, din țară și din străinătate, sunt responsabile pentru această criză.

Din afară, SUA sunt amenințate de regimurile represive conduse de Xi Jinping în China și Vladimir Putin în Rusia, care vor să impună o formă autocratică de guvernământ în lume.

Însă amenințarea la adresa SUA din partea dușmanilor domestici ai democrației este și mai mare. Printre aceștia se numără Curtea Supremă, care este dominată de extremiști de dreapta și Partidul Republican al lui Donald Trump, care i-a plasat pe acei extremiști în Curte.

De ce majoritatea celor din Curte pot fi calificați drept extremiști? Nu este vorba doar de decizia de a răsturna cazul  Roe vs Wade, cazul de referință din 1973 care recunoștea dreptul femeii de a alege să nască. Ceea ce îi califică drept extremiști sunt argumentele pe care le-au folosit ca să-și justifice decizia și indiciile pe care le-au dat despre cât de departe sunt dispuși să meargă pentru a pune în aplicare aceste argumente.

Judecătorul Samuel Alito, autorul opiniei majorității, și-a bazat decizia pe aserțiunea că Al Paisprezecelea Amendament protejează doar acele drepturi care au fost recunoscute în general în 1868, atunci când amendamentul a fost ratificat. Însă acest argument pune în pericol multe alte drepturi care au fost recunoscute de atunci, printre ele numărându-se dreptul la contracepție, căsătoria între persoanele de același sex și drepturile LGBTQ.

În continuarea sa logică, acest raționament le-ar putea permite statelor chiar să interzică căsătoria inter-rasială, așa cum unele dintre ele au făcut-o până în 1967. De asemenea, este clar că această Curte intenționează să desfășoare un atac frontal împotriva ramurii executive. Una dintre cele mai importante decizii din sesiunea tocmai încheiată a Curții a fost de a-i refuza Agenției de Protecție a Mediului autoritatea de a emite reglementări necesare pentru combaterea schimbărilor climatice.

Nu durează mult până găsim numitorul comun din deciziile recente ale Curții: susținerea cauzelor promovate de Partidul Republican al lui Trump și slăbirea sau scoaterea din legalitate a cauzelor preferate de Partidul Democrat. De exemplu, legile privind armele de foc. Aripa radicală a Curții ascultă de lobbyul pro-arme. Așa că, deși recentele atacuri armate în masă au dus la un protest național care i-a determinat chiar și pe unii republicani să susțină o nouă lege federală privind armele de foc, Curtea a compensat Asociația Națională a Armelor de Foc pentru pierdere, anulând o lege veche din New York care plasa restricții stricte asupra portului ascuns de arme (statul New York a adoptat imediat legi noi privind armele de foc, care vor ajunge probabil în fața Curții Supreme).

Curtea Supremă era de obicei una dintre cele mai respectate instituții din SUA. Prin deciziile sale recente, majoritatea extremistă și-a împins popularitatea la cel mai mic nivel istoric, iar dezaprobarea Curții la un nivel ridicat. Opinia divergentă în cazul care a răsturnat Roe a menționat categoric că decizia majorității „subminează legitimitatea curții”. Din păcate, minoritatea va rămâne probabil în minoritate o perioadă lungă de timp deoarece extremiștii sunt mai tineri și dețin o majoritate de 6 la 3.

Există un singur mod de a ține în frâu Curtea Supremă: scoaterea Partidului Republican de la putere printr-o victorie covârșitoare. Asta i-ar permite Congresului să protejeze prin legislație drepturile care au fost încredințate protecției Curții Supreme. Este acum clar că acest lucru a fost o mare greșeală. Congresul trebuie să acționeze, începând cu protejarea dreptului femeii de a alege. Dacă obstrucționarea trebuie să fie modificată pentru a se obține acest lucru, atunci așa să fie.

Însă atunci când vine vorba de organizarea unei victorii covârșitoare împotriva republicanilor radicalizați, oponenții se confruntă cu obstacole aproape insurmontabile. Nu numai că republicanii au înțesat Curtea Supremă și multe curți inferioare cu judecători extremiști, ci în state cum ar fi Florida, Georgia și Texas, au adoptat și o serie de legi care fac votarea foarte dificilă.

Deși aceste legi privează de drepturi afro-americanii, alte minorități și alegătorii tineri în general, obiectivul lor final este să-i ajute pe republicani să câștige alegerile. După cum a scris recent un judecător federal din Florida atunci când a anulat una dintre legi, acestea au fost adoptate „cu intenția de a restructura sistemul electoral al Floridei în moduri care favorizează Partidul Republican în fața Partidului Democrat”.

Aceste legi ar fi fost o problemă chiar dacă ar fi vizat doar persoanele care pot vota. Însă republicanii merg acum și mai departe, atacând procesul de numărare a voturilor și de certificare a alegerilor. De la schimbarea legii pentru a face mai ușoară subversiunea sistemului electoral, până la supravegherea procesului de către adepți ai minciunii colosale a lui Trump că alegerile din 2020 ar fi fost furate, asistăm la un atac din toate părțile al republicanilor asupra sistemului nostru democratic. Și aici, Curtea Supremă radicală și-a jucat rolul, distrugând Legea federală a Drepturilor de Vot (Voting Rights Act) și permițând redistribuirea partizană evidentă pentru a slăbi puterea electorală a minorității.

Din fericire, nu sunt singurul care crede că supraviețuirea democrației în SUA este pusă în pericol. Publicul american a fost trezit de decizia de răsturnare a hotărârii Roe. Însă oamenii trebuie să recunoască că această decizie este de fapt un plan bine pus la punct de transformare a SUA într-un regim represiv, care vizează în special femeile, în ciuda consecințelor devastatoare.

Trebuie să facem tot ce putem pentru a împiedica acest lucru. Această luptă ar trebui să includă mulți oameni care au votat cu Trump în trecut. Eu sunt un susținător al Partidului Democrat, însă aceasta nu este o problemă de partizanat. Este vorba despre restabilirea unui sistem politic bipartinic funcțional care stă la baza democrației americane.

George Soros este președintele Managementului Fondului Soros și al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă. Un pionier al industriei fondurilor de hedging, el este autorul mai multor cărți, cum ar fi „The Alchemy of Finance”, „The New Paradigm for Financial Markets: The Credit Crisis of 2008 and What it Means” și „The Tragedy of the European Union: Disintegration or Revival?”. Cea mai recentă carte a sa este „In Defense of Open Society” (Public Affairs, 2019).

Copyright: Project Syndicate, 2022.
www.project-syndicate.org

Ultimele Articole