AcasăEconomieImobiliareIMMOFINANZ are un start puternic în anul financiar 2022: Creștere de 4,3%...

IMMOFINANZ are un start puternic în anul financiar 2022: Creștere de 4,3% a veniturilor din chirii

IMMOFINANZ a încheiat cu succes un început solid al exercițiului financiar 2022: Veniturile din chirii în termeni comparabili au crescut cu 4,3% în primul trimestru, rata de ocupare a rămas ridicată la 94,4%, iar FFO 1 înainte de impozitare a fost stabilă la un nivel foarte bun de 34,4 milioane de euro. Profitul net s-a ridicat la 72,4 milioane de euro, în comparație cu un efect pozitiv substanțial în primul trimestru al anului precedent, rezultat din reevaluarea participației la S IMMO. Cu o rată a capitalului propriu de 52,3% și un nivel de îndatorare conservator, cu un LTV net de 32,7%, IMMOFINANZ are o bază de capital solidă.

Veniturile din chirii IFRS au totalizat 70,2 milioane EUR în primul trimestru și au fost ușor mai mici decât în anul precedent, care au fost influențate de o plată compensatorie pozitivă nerecurentă de la un chiriaș mare pentru o reducere a spațiului închiriat din cauza unei pandemii (T1 2021: 74,8 milioane EUR). După o ajustare pentru acest efect nerecurent de 6,7 milioane de euro, IMMOFINANZ a generat o creștere solidă în primul trimestru: în comparație cu anul precedent, veniturile din chirii au crescut cu 3,1% și au depășit nivelul din T4 2021 cu 2,8%. Această evoluție pozitivă s-a reflectat, de asemenea, într-o creștere anuală de 4,3% a veniturilor din chirii în termeni comparabili (ajustate pentru achiziții, vânzări și finalizări), ajungând la 64,0 milioane EUR.

“Creșterea puternică a veniturilor din chirii asimilabile subliniază poziționarea optimă a portofoliului nostru: Acest mix de retail la prețuri accesibile pentru consumatori și soluții de birouri de înaltă calitate, inovatoare și flexibile, răspunde atât cerințelor chiriașilor noștri, cât și clienților și angajaților acestora”, a explicat Dietmar Reindl, membru al Comitetului Executiv al IMMOFINANZ. “O evoluție pozitivă a fost înregistrată pe majoritatea piețelor – în frunte cu Austria. Veniturile din chirii, în termeni comparabili, au crescut cu 2,9% în activitatea de birouri și cu 5,6% în activitatea de retail, ceea ce demonstrează în mod impresionant puterea mărcilor noastre STOP SHOP și myhive.”

Rezultatele operațiunilor au totalizat 38,1 milioane de euro în primul trimestru din 2022 (T1 2021: 46,4 milioane de euro), iar rezultatele financiare au fost de 47,7 milioane de euro (T1 2021: 79,7 milioane de euro). Profitul net s-a ridicat la 72,4 milioane de euro, în urma unui prim trimestru comparativ care a fost influențat în mod substanțial de reevaluarea pozitivă a participației la S IMMO (T1 2021: 123,1 milioane de euro). FFO 1 din activitatea de investiții permanente (înainte de impozitare) a fost stabilă la 34,4 milioane de euro (T1 2021: 34,5 milioane de euro). Aceasta reprezintă FFO 1 pe acțiune de 0,26 EUR, comparativ cu 0,28 EUR în T1 2021, pe baza unui număr mai mare de acțiuni.

Rata de ocupare, la un nivel ridicat

Portofoliul imobiliar al IMMOFINANZ cuprindea 225 de proprietăți la 31 martie 2022, cu o valoare combinată de 5,2 miliarde de euro. Investițiile permanente au reprezentat cea mai mare componentă, cu 4,6 miliarde EUR și 2,0 milioane mp de spațiu închiriabil. La 94,4% (31 decembrie 2021: 95,1%), rata de ocupare a rămas ridicată. Proprietățile de retail au fost practic complet închiriate, la 98,4%. Randamentul brut al portofoliului de investiții în picioare a fost egal cu 5,9% pe baza veniturilor din chirii IFRS și cu 6,2% pe baza chiriilor facturate.

Rata capitalului propriu s-a consolidat

IMMOFINANZ a avut o structură robustă a bilanțului la 31 martie 2022, cu o rată a capitalului propriu consolidată de 52,3% (31 decembrie 2021: 48,1%) și cu numerar și echivalente de numerar de 953,6 milioane EUR. Numerarul și echivalentele de numerar au scăzut cu 568,8 milioane EUR după sfârșitul perioadei de raportare, ca urmare a rambursării obligațiunilor corporative. În ciuda acestei ieșiri de lichidități, IMMOFINANZ are în continuare o poziție financiară solidă. Costurile medii de finanțare pentru pasivele financiare (inclusiv instrumentele financiare derivate) au rămas neschimbate la un nivel favorabil de 1,9%.

Stefan Schönauer, membru al Consiliului de administrație al IMMOFINANZ: “Rata capitalului propriu s-a îmbunătățit la aproximativ 52% de la începutul anului, iar nivelul nostru de îndatorare – bazat pe valoarea netă a împrumuturilor – este foarte conservator, de 32,7%. În plus, aproximativ 90% din pasivele noastre financiare sunt acoperite împotriva creșterii ratelor dobânzilor – ceea ce are, de asemenea, o influență pozitivă asupra rezultatelor noastre financiare și subliniază strategia noastră eficientă de acoperire a riscurilor. Acest lucru creează un avantaj decisiv în contextul actual.”

Perspective

Un eveniment de schimbare a controlului a dus la rambursarea obligațiunilor corporative și la ieșiri de numerar de 568,8 milioane EUR. După cum a fost comunicat într-un comunicat de presă ad-hoc la 26 aprilie 2022, valoarea acestor rambursări a avut o influență asupra perspectivelor de dezvoltare a activității în 2022, așa cum a fost anunțat inițial de IMMOFINANZ. Prin urmare, această indicație a fost retrasă, iar Comitetul executiv reevaluează evoluția preconizată a afacerilor. Planurile prevăd anunțarea unei orientări actualizate pentru obiectivele financiare în 2022 în cursul anului.

IMMOFINANZ în România

IMMOFINANZ este prezent pe piața din România de peste 18 ani, fiind unul dintre principalii actori. Proprietățile IMMOFINANZ din România au o valoare contabilă de 777,7 milioane de euro și reprezintă 15,4% din portofoliul total al companiei. Portofoliul local de proprietăți active este format din opt clădiri de birouri (10,4% din totalul portofoliului activ de clădiri de birouri) și cinci proprietăți de retail (18,5% din totalul proprietăților de retail active).

În România, IMMOFINANZ va extinde birourile flexibile myhive și în alte clădiri din portofoliu şi va implementa componenta myoffice ce oferă spații care pot fi personalizate integral, dedicate companiilor cu minimum 20 de angajați.

Ultimele Articole