AcasăEconomieIndustriiKärcher face „curățenie” distrugând Electroargeș cu ajutoare de stat date de guvernele...

Kärcher face „curățenie” distrugând Electroargeș cu ajutoare de stat date de guvernele României

Din 20 decembrie, Electroargeș e nevoită să renunțe la 150 de oameni, urmând ca în 2022 să fie disponibilizați încă alți 200, informează ROMANIATV.NET.

Sute de angajați de la Electroargeş rămân pe drumuri.

Vestea a căzut ca un trăznet în mijlocul unei societăți care în primăvară anunța noi investiții în producție, scrie ROMANIATV.NET. Jumătate din aceste noi investiții reprezentau ajutoare de stat. Astfel se viza extinderea capacității de producţie a componentelor de aparate electrocasnice în Curtea de Argeş, și urmau a fi create aproape 170 de noi locuri de muncă. Măsura, așa-zis „capitalistă” de concediere masivă anunțată acum, ar fi necesară în planul de supraviețuire economică a firmei românești. Însă cronologia derulării contractelor dintre Electroargeș și Kärcher, principalul client și partener, arată că germanii, după ce au primit sprijinul guvernului Orban pentru a deschide unități de producție proprii, chiar în proximitatea fabricii Electroargeș, încearcă să-și distrugă, acum, fostul partener. Culmea, cu ajutoare de stat. Întrebarea este dacă utilizând mijloace ne-capitaliste( cum sunt ajutoarele de stat), poți invoca, apoi, „cruzimea” naturală a economiei capitaliste, și să ridici din umeri, lăsând sute de oameni pe drumuri.

Planul subtil prin care se… se lovește cu parul partenerul în cap

Avocatul Gheorghe Piperea, susține că planul celor de la Kärcher, nici măcar nu a fost foarte subtil: „În două rânduri au fost (primit) ajutoare de stat, cumulat de aproape 15 milioane de euro. Trebuie spus așa – că investiția, între ghilimele – este făcută de filiala românească a companiei Kärcher (CER CLEANING EQUIPMENT SRL ), care se ocupa doar de comenzi, intermedieri, logistică, relația cu producătorul și, respectiv, cu clienții… Și, dintr-o dată, fără să se efectueze la registrul comerțului modificarea în obiectul de activitate, această companie(Electroargeș), se trezește că i se implantează, în 2016, o primă fabrică, în același perimetru. Iar acum, în octombrie 2021, a doua fabrică. Bineînțeles că observ o realitate: Ceea ce era doar o amenințare acum câteva luni, urmează să se concretizeze”, conchide dl. Piperea, referindu-se la mutarea întregii producții în subsidiarele Kärcher din Curtea de Argeș.

Articolul integral pe RTV

Ultimele Articole