AcasăActualitateMediuLumea se coace, la propriu. Avertismentul NASA după analiza lunilor iunie și...

Lumea se coace, la propriu. Avertismentul NASA după analiza lunilor iunie și iulie

În iunie și iulie 2022, valurile de căldură au lovit Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia, iar temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în unele locuri și au doborât multe recorduri vechi, scrie earthobservatory.nasa.gov.
Harta de mai sus arată temperaturile aerului la suprafață în cea mai mare parte a emisferei estice la 13 iulie 2022. Ea a fost realizată prin combinarea observațiilor cu o versiune a modelului global Goddard Earth Observing System (GEOS), care folosește ecuații matematice pentru a reprezenta procesele fizice din atmosferă.
“Deși există un model clar al unui “val atmosferic” cu alternanță de valori calde (mai roșii) și reci (mai albastre) în diferite locații, această zonă mare de căldură extremă (și record) este un alt indicator clar că emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de activitatea umană provoacă fenomene meteorologice extreme care au un impact asupra condițiilor noastre de viață”, a declarat Steven Pawson, șeful Biroului de modelare și asimilare globală din cadrul Centrului de zbor spațial Goddard al NASA.
În Europa de Vest, care se confrunta deja cu o secetă severă, valul de căldură a alimentat incendiile care au făcut ravagii în Portugalia, Spania și în unele părți ale Franței. În Portugalia, temperaturile au atins 45 de grade Celsius pe 13 iulie în orașul Leiria, unde au ars peste 3.000 de hectare. Mai mult de jumătate din țară a fost în alertă roșie, pompierii luptând cu 14 incendii active.
În Italia, căldura record a contribuit la prăbușirea, la 3 iulie, a unei porțiuni din ghețarul Marmolada din Dolomiți. Avalanșa de zăpadă, gheață și pietre a ucis 11 excursioniști.
În Marea Britanie, Met Office a emis avertizări de căldură extremă sau avertizări de culoare galbenă, deoarece se așteaptă ca temperaturile să continue să crească, putând depăși maximele istorice.
În Africa de Nord, Tunisia a îndurat un val de căldură și incendii care au afectat recolta de cereale a țării. La 13 iulie, în capitala Tunis, temperatura a atins 48 de grade Celsius, doborând un record de 40 de ani.
În Iran, temperaturile au rămas ridicate în iulie, după ce la sfârșitul lunii iunie au atins 52 de grade Celsius.
În China, vara a adus trei valuri de căldură care au deformat drumurile, au topit smoala și au făcut să explodeze țiglele de pe acoperișuri. Observatorul Xujiahui din Shanghai, unde se păstrează înregistrări din 1873, a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie: 40,9 grade Celsius la 13 iulie 2022. Umiditatea ridicată și punctele de rouă, împreună cu temperaturile ridicate din timpul nopții, au creat condiții potențial mortale.
“O astfel de căldură extremă are un impact direct asupra sănătății umane, dar are și alte consecințe, inclusiv aceste incendii care au loc acum în Europa și Africa și care au făcut ravagii în ultimii ani în America de Nord”, a declarat Pawson.
SURSA: earthobservatory.nasa.gov
 
 

Ultimele Articole