AcasăEconomieMinistrul Energiei cere primarului general Nicuşor Dan să introducă de urgenţă pe...

Ministrul Energiei cere primarului general Nicuşor Dan să introducă de urgenţă pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General fuziunea ELCEN – Termoenergetica

”Memorandumul de Guvern este adoptat de la sfârşitul lunii trecute, iar în termen de 15 zile de la adoptare Ministerul Energiei a solicitat primarului general acordul de principiu (neangajant) pentru realizarea fuziunii dintre Societatea Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN) şi Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (C.M.T.E.B.) în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucuresti”, au transmis, marţi, oficialii Ministerului Energiei, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, fuziunea este soluţia care va rezolva problema încălzirii şi a apei calde în Bucureşti.

”Beneficiile includ planificarea şi execuţia integrată a investiţiilor, reducerea semnificativă a costurilor, rezolvarea problemei datoriilor între cele două companii. Aşa cum demonstrează exemplele de succes din ţară, doar sistemele centralizate, integrate de termoficare, pot deveni funcţionale”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ministrul Sebastian Burduja afirmă că memorandumul privind sistemul integrat de termoficare a fost adoptat având la bază opiniile tuturor experţilor care arată că este singura soluţia durabilă pentru rezolvarea problemei lipsei căldurii şi apei calde pentru Bucureşti.

”Îi atrag atenţia primarului general Nicuşor Dan că memorandumul are termene imperative, care trebuie respectate. Una dintre obligaţiile prevăzute de actul guvernamental este ca administraţia locală să îşi dea acordul pentru fuziunea ELCEN-TERMOENERGETICA. Îi solicit public primarului general să lase campania electorală, măcar câteva minute, şi să includă pe ordinea de zi a Consiliului General proiectul de hotărâre necesar pentru realizarea sistemului centralizat de termoficare. Lipsa apei calde şi a căldurii este una dintre cele mai mari probleme ale bucureştenilor şi este inacceptabil să fie pur şi simplu ignorată de Nicuşor Dan. Sau, dacă nu doreşte fuziunea, dacă nu doreşte rezolvarea acestei probleme, să justifice public această opţiune. Aşadar, să nu mai tragă de timp, aşa cum face de obicei, şi să pună pe ordinea de zi a Consiliului General acest subiect esenţial pentru viitorul bucureştenilor”, a afirmat ministrul Energiei.

Acesta afirmă că bucureştenii nu mai au timp să aştepte.

”Reamintesc că Primăria generală are o datorie curentă de peste 800 de milioane de lei către ELCEN, un subiect despre care i-am scris lui Nicuşor Dan acum 8 luni de zile şi nu mi-a răspuns nici până în ziua de astăzi. Este o sumă enormă şi, în mod inexplicabil, nu se regăseşte în proiectul de buget propus de Nicuşor Dan pentru acest an”, a mai transmis ministrul Sebastian Burduja.

Memorandumul cu tema “Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET) cu energie termică integrat (producerera, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice) în municipiul Bucureşti, în vederea utilizării optime a resurselor de energie şi cu respectarea normelor de protecţie a mediului, sănătăţii populaţiei şi dezvoltării durabile” are drept scop demararea demersurilor necesare în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termică prin sistem centralizat (SACET) în Municipiul Bucuresti, prin fuziunea dintre Societatea Electrocentrale Bucureşti S.A. („ELCEN”) şi Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A. („CMTEB”). A fost adoptat pe 31 ianuarie 2024.

Consiliul General se reuneşte joi în şedinţă ordinară, dar şi vineri, în şedinţă extraordinară, la niciuna nefiind deocamdată programată aprobarea fuziunii.

 

Ultimele Articole