AcasăEconomieOMV Petrom construieşte la Petrobrazi o instalaţie pentru producţia de combustibili sustenabili...

OMV Petrom construieşte la Petrobrazi o instalaţie pentru producţia de combustibili sustenabili pentru aviaţie şi motorină din surse regenerabile şi două instalaţii pentru producţia de hidrogen verde, investiţie de 750 de milioane de euro

”OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va investi circa 750 de milioane de euro la Petrobrazi pentru a transforma rafinăria în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune. Compania a luat decizia finală de investiţie pentru construirea unei instalaţii SAF/HVO şi pentru construirea a două instalaţii de producţie de hidrogen verde care va fi utilizat în procesul de obţinere a biocombustibililor”, anunţă compania.

HVO – uleiul vegetal hidrotratat este cunoscut şi sub numele de motorină din surse regenerabile, diesel verde sau biodiesel. Acesta este un combustibil cu emisii reduse de carbon, produs prin prelucrarea lipidelor reziduale regenerabile. 

„Mergem mai departe cu transformarea noastră si, in plus fata de noile  proiecte de energie regenerabila, astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului in Romania. In total, pana in 2030, ne-am angajat sa alocam 11 miliarde de euro, pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, in Romania si in regiune”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

În ceea ce priveşte instalaţia de producţie SAF/HVO, investiţiile pentru această unitate se ridica la 560 milioane euro. Instalaţia va avea o capacitate de producţie de 250 kt/an de SAF  şi HVO, precum şi bio-nafta şi bio-GPL, produse utilizate în industria chimică. Flexibilitatea instalaţiei permite ajustarea mixului de produse rezultate în funcţie de cerere pieţei şi mixul de materii prime disponibil. Instalaţia are un consum anual de ~11 kt de hidrogen, cea mai mare parte urmând a fi asigurata de cele doua unităţi noi de producţie hidrogen verde.

Investiţiile pentru cele doua instalaţii de hidrogen verde sunt estimate la ~190 milioane de euro, din care pana la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR). OMV Petrom şi Ministerul Energiei au semnat contractele de finanţare la începutul acestui an.

Cele doua instalaţii vor avea o capacitate totală de 55 MW. Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt.  
Integrarea hidrogenului verde în procesul de obţinere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviaţie şi biodiesel, va determina o reducere cu cel puţin 70% a emisiilor de CO2 prin comparaţie cu combustibilii convenţionali. 

 „Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon şi ne aşteptăm la o creştere graduală a cererii pentru aceste produse. Datorita investiţiilor pe care le-am anunţat astăzi, vom putea înlocui importurile cu biocombustibili produşi aici, în România. Pentru clienţii noştri, acest lucru înseamnă certitudinea produsului si mai puţine emisii de carbon. Vrem sa fim si in viitor prima alegere pentru clienţii noştri si sa le oferim produsele de care au nevoie”, afirmă Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare şi Marketing.

Petrobrazi este prima rafinărie din ţară certificată pentru producerea de SAF şi HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică.
Pentru a-şi asigura accesul la o sursă sigură de materii prime pentru a produce biocombustibili, OMV Petrom a achiziţionat o participaţie de 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România. „Respiră Verde” colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenţi economici din domenii precum industria ospitalităţii (hoteluri, restaurante) şi retail.    

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

 

 

Ultimele Articole