AcasăNEWSOperațiune de amploare: A fost descoperit primul laborator de extragere a cocainei...

Operațiune de amploare: A fost descoperit primul laborator de extragere a cocainei din România

O operațiune de amploare a avut loc în Bihor duminică dimineață. Procurorii DIICOT și Poliția Română au fost descoperit primul laborator de extragere secundară a cocainei din România, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române.

Doi cărăuși columbieni, un israelian și doi români ”mascau” cocaina în cafea, susțin oamenii legii în urma perchezițiilor prin care s-a destructurat grupul infracțional organizat specializat în importul de droguri de mare risc pe teritoriul României, în vederea comercializării ulterioare a acestora, mai transmit aceștia.

Grupul ar fi funcționat din iunie 2022 și ar fi funcționat fără întrerupere aproximativ o lună, până când a fost descoperit de procurori.

Astfel, la data de 1 iulie 2022, cetățenii columbieni, însoțiți de cetățenii români, ar fi introdus, pe teritoriul României, aproximativ 6 kilograme de cocaină. Cocaina ar fi fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene, pe cale aeriană, de către cetăţenii columbieni. Aceștia ar fi avut, pe lângă rolul de cărăuși ai drogurilor și pe acela de chimiști specializați în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale.

În urma percheziției domiciliare, au fost descoperite și ridicate un calup presat de 1 kilogram, care conține procaină, 148 de grame de cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare și un amestec de cocaină și cafea, cântărind 5 kilograme.

De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanță maronie, constituind amestec de substanțe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină și 10 pungi de cafea, sigilate.

Valoarea de piață a cocainei descoperite este de aproximativ 200.000 de euro.

  • ”În perioada 30 iunie – 6 iulie 2022, membrii grupului infracțional organizat ar fi efectuat demersuri, în vederea procurării mijloacelor necesare efectuării operațiunilor de extracție a drogurilor, respectiv achiziționarea substanțelor chimice necesare și a vaselor de reacție. De asemenea, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceștia ar fi închiriat o cabană, aflată în afara zonelor locuite din județul Bihor”, arată oamenii legii.

În cadrul operațiunii, la data de 10 iulie 2022, a fost pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, 4 dintre bărbați fiind surprinși în plin proces de extracție a cocainei din cafea, pe cale chimică și fiind astfel identificat, pe teritoriul României, primul laborator de extragere secundară a cocainei, din istoria structurilor de combatere a criminalității organizate.

Intervenția a fost efectuată de către luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale și specialiștii Direcției Operațiuni Speciale, care au imobilizat şi extras din perimetru persoanele bănuite, având un aport decisiv în derularea operațiunii.

A urmat o evaluare specifică a riscurilor, ce pot exista ca urmare a procesului de producție, efectuată de către specialiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog și din cadrul Laboratorului de Analiză şi Profil al Drogurilor Cluj-Napoca.

  • ”Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 5 persoane, doi cetățeni columbieni, doi cetățeni români și un cetățean israelian, stabilit în București. În cursul zilei de astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a celor 5 persoane. Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. La operațiune, au participat ofițerii antidrog din cadrul D.C.C.O. – Serviciul Antidrog, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Oradea și Cluj-Napoca și luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale. La acțiune, au participat jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor și pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliției Române.

Ultimele Articole