AcasăEconomieProteste în Ungaria contra reformelor lui Orban din cauza unei legi care...

Proteste în Ungaria contra reformelor lui Orban din cauza unei legi care creşte drastic impozitele pentru întreprinderile mici

Premierul ungar Viktor Orban se confruntă cu cea mai grea provocare de până acum de la preluarea puterii în 2010, cu o majoritate covârşitoare, în contextul în care inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Astfel, forintul a stins minime record, iar fondurile Uniunii Europene sunt suspendate pe fondul unei dispute privind standardele democratice.

Protestatarii au blocat, marţi, un pod din Budapesta, însă această acţiune nu a împiedicat aprobarea unei moţiuni guvernamentale de creştere a cotei de impozitare pentru sute de mii de întreprinderi mici, sfidând criticile unor grupuri de afaceri şi partide de opoziţie.

Massive demonstration in Hungary against Tax reform

Thousands of people demonstrated & blocked several main roads this week in Budapest, Hungary against a aimed at increasing the tax rate for hundreds of thousands of small businesses

— Zaid Ahmd  (@realzaidzayn)

De asemenea, guvernul lui Orban a redus, miercuri, un plafon la preţurile utilităţilor pentru gospodăriile cu un volum de consum mai mare. Această decizie a anulat una dintre politicile emblematice ale premierului în vârstă de 59 de ani din ultimii ani, din cauza creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze pe fondul războiului din Ucraina.

”Am o cunoştinţă care încălzeşte folosind doar electricitate. Factura sa lunară la curent a fost de 30.000 de forinţi (75 de dolari) până acum, nu este o sumă mare, dar de acum înainte va plăti 153.000”, a declarat Miklos Nyiri, un pensionar în vârstă de 70 de ani la miting.

”Este pensionar, aşa că pensia va fi consumată pe factura la energie electrică, iar ei vor rămâne să păşuneze pe câmp”, a spus el, adăugând totuşi că protestul la scară mică este puţin probabil să-l oblige pe Orban să-şi schimbe tactica.

Demonstraţia de sâmbătă a fost convocată de primarul oraşului Peter Marki-Zay, opozantul independent al lui Orban, a cărui alianţă de opoziţie a suferit o înfrângere zdrobitoare la alegerile parlamentare din aprilie.

Numărul scăzut de participanţi la miting a indicat că, în pofida nemulţumirii ascunse faţă de ultimele reforme ale lui Orban menite să susţină finanţele statului Ungariei, sentimentul antiguvernamental se străduieşte să câştige teren chiar şi la Budapesta, unde opoziţia a obţinut cele mai mari cifre în aprilie.

Deşi Orban a plafonat preţurile la carburanţi şi la unele alimente de bază, inflaţia a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, la 11,7% în iunie faţă de anul precedent. Banca Naţională a mărit drastic rata dobânzii de referinţă la cel mai ridicat nivel de la prăbuşirea regimului comunist.

Chiar şi aşa, forintul depăşeşte minimele record faţă de euro, alimentând presiunile inflaţioniste.

 

Ultimele Articole