AcasăTech&ScienceStiintaRoverul Perseverance de pe Marte a doborât toate recordurile „strămoșilor” săi

Roverul Perseverance de pe Marte a doborât toate recordurile „strămoșilor” săi

Roverul marțian Perseverance al NASA își folosește capacitățile de autoconducere în timp ce traversează Craterul Jezero în căutarea unor semne de viață străveche și colectează mostre de rocă și sol pentru întoarcerea sa pe Pământ.

Cu ajutorul unor ochelari 3D speciali, „șoferii” roverului, aflați pe Pământ, planifică rute cu opriri specifice. Cu toate acestea, din ce în ce mai des ei permit roverului să „preia volanul” și să aleagă modul în care ajunge la acele opriri, raportează Phys.org.

Sistemul de navigare automată al lui Perseverance, cunoscut sub numele de AutoNav, realizează hărți 3D ale terenului din față, identifică pericolele și planifică un traseu care să ocolească orice obstacol fără instrucțiuni suplimentare din partea controlorilor de pe Pământ.

Studiu: În pandemie, copiii și familiile din mediul rural au fost cei mai afectați

 

Acum, roverul poate trece prin aceste terenuri mai complexe, ceea ce îl ajută pe Perseverance să își atingă obiectivele științifice și să doboare recorduri de conducere.

Roverul Perseverance și instrumentele sale

Recent, roverul Perseverance a primit un alt simț, auzul. Mai exact, Wiens, profesor de Științe ale Pământului, Atmosferice și Planetare în cadrul Universității Purdue a condus echipa care a construit SuperCam, un dispozitiv de pe roverul marțian Perseverance care include un laser pentru a lovi rocile, precum și microfonul care a adus pe Pământ primele înregistrări de pe Marte.

SuperCam încorporează o tehnologie care utilizează un fascicul laser pulsat pentru a pulveriza mici bucăți de mostre de rocă la o distanță de până la 30 de metri.

Instrumentul colectează lumina de la scurta străfulgerare emisă în acest proces, permițând oamenilor de știință să analizeze roci la care brațul său nu poate ajunge, iar, ulterior, să „vadă” și să analizeze eșantioane, în ciuda prafului de pe Marte care acoperă rocile, potrivit ScienceDaily.

O nouă aventură pentru roverul Perseverance

Prin încorporarea microfonului în SuperCam, Wiens și colaboratorii săi au deschis oportunități pentru o serie de activități științifice și de cercetare pe suprafața marțiană care nu au fost posibile până acum.

Roverul a acoperit o mulțime de teren de pe suprafața Planetei Roșii în ultima vreme, mai întâi întorcându-se înapoi pe o parte din traseul său anterior, iar apoi aventurându-se dincolo de locul în care micul elicopter care îl însoțește, Ingenuity Mars, a realizat primul zbor în aprilie anul trecut.

De asemenea, roverul a reușit să depășească recent recordul de distanță înregistrată zilnic, parcurgând o distanță impresionantă de 800 de metri pe suprafața planetei Marte, pe care își desfășoară, în continuare, misiunea.

Ultimele Articole