AcasăExterneRusia va lansa o ligă de fotbal în care să joace echipele...

Rusia va lansa o ligă de fotbal în care să joace echipele din teritoriile ocupate și din cele separatiste „prietenoase”

Rusia va lansa o ligă de fotbal pentru teritoriile „prietenoase” ocupate de Moscova și teritoriile separatiste din Ucraina și Georgia, a declarat luni un oficial sportiv, citat de The Moscow Times.

Liga va fi formată din cluburi din Crimeea anexată, din autoproclamatele Republici Populare Donețk și Luhask și din regiunile Kherson și Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, aflate sub control rusesc, precum și din regiunile separatiste georgiene Abhazia și Osetia de Sud, a declarat ministrul adjunct al Sportului din Rusia, Odes Baysultanov.

„Ținând cont de experiența pozitivă a Federației de Fotbal din Crimeea, planul este de a crea o organizație bazată pe această structură, care va asigura desfășurarea unui campionat unificat”, a declarat Baysultanov, citat de rețeaua RT.

Baysultanov a declarat că liga este o inițiativă separată a Ministerului rus al Sporturilor și va rămâne independentă de Federația de Fotbal din Rusia, „care este, de fapt, membră a FIFA și UEFA”.

Primul campionat este programat să se desfășoare în perioada martie-noiembrie 2023.

Măsura este cel mai recent exemplu al Moscovei care încearcă să își afirme dominația asupra acestor teritorii, în special în zonele recent capturate din sudul și estul Ucrainei.

Forțele rusești au capturat întinderi de teritoriu în sudul și estul Ucrainei în lunile care au trecut de când președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor țării să invadeze vecinul său vestic, la sfârșitul lunii februarie.

Aducerea cluburilor de fotbal din aceste zone sub jurisdicția Ministerului rus al Sporturilor ar semăna cu evenimentele din 2014, când Federația de Fotbal din Rusia a încercat să absoarbă cluburile din Crimeea la scurt timp după ce Moscova a anexat peninsula de la Ucraina.

Această mișcare a fost întâmpinată cu reacții din partea Federației ucrainene de fotbal, ceea ce a determinat UEFA, organismul de conducere a fotbalului din Europa, să elimine cluburile din Crimeea din ligile rusești – ceea ce ar putea explica de ce Cupa „republicilor prietene” din Rusia va rămâne independentă de Federația de Fotbal a Rusiei.

 

Ultimele Articole