AcasăEconomieBanciRușii au aproape 18 milioane de lei în băncile românești

Rușii au aproape 18 milioane de lei în băncile românești

Expunerile instituțiilor de credit sunt reduse în ceea ce privește contrapartidele având țară de reședință Rusia sau Ucraina, a declarat Leonardo Badea, viceguvernator BNR.

„Nu există credite și avansuri în sold acordate, iar depozitele atrase se ridică la o valoare modică pentru sistemul nostru: 17,9 milioane lei pentru Rusia și 40,7 milioane lei pentru Ucraina, conform datelor existente în decembrie 2021”, a spus el.

Potrivit acestuia, au fost identificate circa 300 de întreprinderi cu capital din Rusia, dar rolul acestor firme în ansamblul companiilor nefinanciare este redus.

• Ele generează 0,1% valoarea adăugată, produc 0,66% din cifra de afaceri, dețin 0,2% din activele totale ale companiilor nefinanciare și angajează 0,08% din numărul total de salariați.

Badea a mai afirmat că expunerile instituțiilor de credit din România față de companiile autohtone cu capital rusesc sunt foarte reduse: 71 milioane lei, reprezentând 0,05% din totalul expunerilor față de sectorul companiilor nefinanciare în decembrie 2021.

Datoria privată pe termen lung către creditori din Rusia a companiilor nefinanciare se situa la finalul anului 2020 la 145 milioane euro, reprezentând 0,6% din totalul datoriei private pe termen lung.

Dependența României de gaz rusesc este foarte redusă: 10%.

„Avem reziliență și capacitate de a gestiona această situație”, a mai arătat el.

Ultimele Articole