AcasăNEWSSe demolează Cathedral Plaza! Nicușor Dan a semnat deja

Se demolează Cathedral Plaza! Nicușor Dan a semnat deja

Cathedral Plaza, complexul de 19 etaje de birouri din centrul Bucureștiului, situat la intersecția străzilor General Berthelot și Luterană, va fi demolat, conform primarului Capitalei, Nicușor Dan.
Curtea de Apel Suceava a decis la 12 iulie 2011, în urma unui proces care a durat cinci ani, că imobilul Cathedral Plaza este construit ilegal. În data de 11 septembrie 2015 Curtea de Apel Ploiești a respins definitiv și irevocabil cererea de suspendare a executării silite privind desființarea Cathedral Plaza, formulată de primarul Oprescu.
 

”Am semnat azi dimineață dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.
Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea.Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii.
Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1”, a spus Nicușor Dan, primarul Capitalei.

Criticile Arhiepiscopiei romano-catolice din București

Arhiepiscopia a afirmat în dese rânduri că aceasta construcție aduce grave prejudicii Catedralei Sfântul Iosif din următoarele motive:

  • Catedrala „Sfântul Iosif” din București, monument istoric și de arhitectură de peste 125 de ani, este pusă în pericol de construirea unei clădiri de 75 m înălțime la mai puțin de 10 m distanță;
  • Un proiect dezastruos: 19 etaje, parter și 4 niveluri subterane schimbă radical ambientul arhitectural în centrul Bucureștiului și afectează grav Catedrala „Sfântul Iosif”.
  • Ioan Robu s-a declarat de acord cu acțiunea pe care pri­marul So­rin Oprescu a înaintat-o Curții de Apel Ploiești, în scopul anu­larii autorizației de construire emise în 2006. În acțiune se arată că, din terenul de 700 mp care aparține Mu­nicipiului București, și din care foștii primari Băsescu și Vi­deanu au concesionat firmei Millennium doua parcele de 70 mp și respectiv 116 mp, lipsesc 155 mp care sunt însă “ocupați, fără niciun titlu, de lucrările desfășurate de Mille­nnium”. În acțiune se reclamă “fraudarea legii” de către Traian Băsescu și Adriean Videanu, prin concesionarea celor două parcele ale municipalității către dezvol­ta­torul pro­iectului: “Prima con­cesiune s-a făcut fără licitație publică, iar a doua concesiune la fel, în plus având și viciul grav al motivării pe o ex­tindere a unei construcții, deși construcția nu exista la data concesionarii”.

Istoricul acestui scandal

  • 1998: este demarat proiectul.
  • 1999: Arhiepiscopul dă un accept de principiu, pentru o clădire „relativ înaltă” (respectiv 17 m înălțime).
  • 2001: investitorul oferă spații Arhiepiscopiei în viitoarea construcție, refuzând să dea asigurări pentru siguranța Catedralei.
  • 2001: lucrările la clădirea Egnatia Bank, în zona Catedralei „Sfântul Iosif”, produc avarii la o clădire a Arhiepiscopiei.
  • aprilie 2001: În urma accidentului sus-menționat, ÎPS Ioan Robu își retrage ferm acceptul, realizând pe deplin pericolul construirii unei clădiri de dimensiuni uriașe lângă Catedrala „Sfântul Iosif”.
  • 2001: Biserica Armenească este afectată grav de construcția unui bloc similar în imediata ei vecinătate.
  • 2001-2005: ÎPS Ioan Robu adresează constant scrisori atât autorităților competente în avizare și autorizare, cât și investitorului, exprimând ferm dezacordul față de proiect.
  • Februarie 2006: în ciuda protestelor oficiale repetate, firma investitoare primește autorizația de construire de la Primăria Sectorului 1.
  • Începând cu aprilie 2006, proteste publice ale comunității catolice din țară și protestele societății civile nu au determinat autoritățile (Primarul Capitalei, Ministrul Culturii, Prefectul Municipiului București) să găsească o soluție la conflict. În ciuda protestelor, autoritățile nu au luat măsuri. Lucrările continuă.
  • Nota verbală trimisă de Sfântul Scaun la începutul lunii mai, exprimând îngrijorarea pentru siguranța Catedralei și pentru binele comunității catolice a rămas fără un răspuns oficial mai bine de 30 de zile.
  • O scrisoare deschisă a fost trimisă de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de București, cerând:
    • stoparea lucrărilor în șantierul din imediata vecinătate a Catedralei „Sfântul Iosif”
    • revocarea autorizației de construcție 179/18/B/43074, emisă de primăria sectorului 1
    • inițierea unui proces de modificare a legislației pentru ca asemenea agresiuni asupra Bisericii și a Patrimoniului Cultural să nu mai fie posibile
  • Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a dat în judecată autoritățile implicate în procesul de avizare, considerând că este încălcată legea (50/1991), deoarece:
    • Autorizația a fost emisă fără o expertizare tehnică a Catedralei, înainte de începerea lucrărilor așa cum prevedeau avizele MCC și al ISC-ICMB
    • Absența unui acord în formă autentică din partea Arhiepiscopiei romano-catolice de București, așa cum prevede legea.
  • Cerând, prin ordonanță prezidențială, oprirea lucrărilor în șantier, instanța a respins de două ori cererea Arhiepiscopiei romano-catolice de București.
  • Academia Română a organizat în data de 30 Mai o sesiune specială de comunicări, cu titlul „București: orașul ca bun cultural”, unde personalități importante și-au prezentat punctul de vedere cu privire la recentele modificări urbanistice din capitală și și-au exprimat dezacordul față de proiectele propuse, în mod special față de proiectul care afectează Catedrala „Sfântul Iosif”.
  • Două alte sesiuni de dezbatere publică au fost organizate de Civic Media (2 iunie) și de Alianța Civică împreună cu Asociația pentru Tranziție Urbană (22 iunie). De fiecare dată, reprezentanții societății civile au susținut cauza Catedralei, dar protestul lor nu a avut nici un ecou.
  • Protestele publice au continuat. Pe data de 25 Mai, la orele 20:00, credincioșii catolici au făcut un lanț viu în fața bisericilor catolice din marile orașe ale României, în gest de solidaritate cu bucureștenii care cer protejarea Catedralei „Sfântul Iosif”, amenințată de un șantier început în imediata vecinătate a monumentului.
  • Acțiunea a avut loc simultan la Iași, Constanța, Bacău, Roman, Pitești, Craiova, Brăila, Tulcea, Turnu Severin, Timișoara și București. S-au alăturat și comunitățile greco-catolice de la Blaj, Cluj, Lugoj, Baia Mare, Oradea, Reghin, Târgu Mureș. În toate aceste orașe, clopotele bisericilor catolice au bătut deodată, joi, la ora 20.
  • Marți, 13 iunie 2006, în sărbătoarea Sfântului Anton, la Padova și la București s-au făcut rugăciuni pentru salvarea Catedralei „Sfântul Iosif”. La ora 19.30, Bazilica din Padova și Catedrala din București au fost în legătură directă, prin satelit, iar tradiționala procesiune și binecuvântare cu moaștele Sfântului Anton au putut fi urmărite de cei prezenți la Catedrala „Sfântul Iosif”. La București a urmat o procesiune cu lumânări și crini, iar credincioșii au făcut un lanț viu în jurul Catedralei ca gest simbolic de apărare a bisericii celei mai reprezentative pentru comunitatea catolică din România.
  • 12 iulie 2011: Curtea de Apel Suceava a decis că imobilul este construit ilegal. Cel care ar trebui să dispună demontarea imobilului de 19 etaje este primarul general de atunci,  Sorin Oprescu.

Ultimele Articole