AcasăEuropaUngurii s-au săturat: ”Orban, du-te dracului!”

Ungurii s-au săturat: ”Orban, du-te dracului!”

Mii de persoane au manifestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, pentru a cincea zi consecutiv, împotriva unei reforme fiscale a guvernului Viktor Orban, scrie AFP preluat de agerpres.
Aceste manifestaţii, primele de la realegerea liderului conservator în aprilie, au început marţi după ce parlamentul a adoptat o reformă fiscală despre care protestatarii spun că va creşte impozitele pentru sute de mii de mici comercianţi.
“Orban, du-te dracului!’, au scandat unii manifestanţii dintre miile care s-au aflat sâmbătă în centrul Budapestei.
“Este o nebunie ceea ce au făcut ei (guvernul). Asta nu va aduce nimic la buget”, a declarat pentru AFP o manifestantă, Ilona Pusztai, o avocată în vârstă de 37 de ani.

“Guvernul continuă să prevadă măsuri de austeritate, dar oamenii nu mai pot suporta”, a spus altul, Zoltan Gemesi, un profesor de 68 de ani.
Vineri, Viktor Orban a apărat reforma contestată, “bună şi necesară”, în opinia sa.
Ţara, care se află în discuţii cu Bruxellesul cu privire la fonduri de susţinere a economiei, suferă de o inflaţie ridicată şi a văzut devalorizarea monedei naţionale.
Guvernul a anunţat miercuri o “stare de urgenţă” pentru a răspunde crizei energetice cauzate de războiul din Ucraina, cu o creştere planificată a producţiei de cărbune şi un apel către gospodării să-şi restricţioneze consumul.
Printre măsurile avute în vedere, persoanele care consumă mai multă energie decât media vor trebui să o plătească la preţul pieţei, şi nu la un tarif puternic subvenţionat de stat.

Ultimele Articole