AcasăEconomieFinante PersonaleUniunea Europeană a creat un sistem comun de pensii. Cine va beneficia

Uniunea Europeană a creat un sistem comun de pensii. Cine va beneficia

Românii vor putea avea acces la o nouă formă de pensie, concepută și lansată la nivel european. Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP) va fi util mai ales pentru cei 5 milioane de români care lucrează în afara granițelor, în țări ale Uniunii Europene.

Noul produs va fi facultativ și că se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitor. PEPP este separat de sistemul public de pensii din țările membre UE și de sistemele de pensii private din respective țări, deci și din România.

”Într-o Europă în care piața muncii a depășit de mult timp granițele țărilor UE, un sistem de pensii comun vine ca un lucru firesc. Pentru România, țară care are în jur de 5 milioane de cetățeni care lucrează în afara țării, este un sistem ce s-ar putea dovedi cu atât mai util. Este încă prea devreme pentru a ne pronunța asupra eficienței sistemului, dar totuși reprezintă o inițiativă bună, utilă celor care vor să economisească pe termen lung, indiferent de țara membră UE unde lucrează”, a declarat Nicu Marcu, președintele ASF.

PEPP este un produs de pensii portabil, datorită faptului că permite schimbarea reședinței participantului la PEPP într-un alt stat membru, fără ca acesta să fie nevoit să schimbe furnizorul de PEPP.

Astfel, PEPP va facilita cetățenilor UE exercitarea dreptului de a trăi și munci în alt stat membru decât cel a cărui cetățenie o au. Pentru a putea fi oferite pe piață, PEPP vor parcurge un proces de înregistrare în care vor fi implicate autorități naționale din statele membre ale Uniunii Europene, dar și Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA).

Odată finalizat procesul de verificare în vederea înregistrării unui PEPP, EIOPA va înscrie respectivul produs în registrul public central al PEPP care pot fi furnizate și distribuite pe teritoriul Uniunii. Respectivul registru va menționa și informații referitoare la furnizorii de PEPP, precum și lista statelor membre în care respectivul PEPP este distribuit. Astfel, cetățenii români care lucrează în România vor putea investi în PEPP care vor fi prevăzute în registrul public central mai sus menționat și care vor fi distribuite pe teritoriul României.

De asemenea, cetățenii români care lucrează în alte state membre ale Uniunii Europene vor putea investi în PEPP distribuite pe teritoriul respectivelor state, urmând ca, la întoarcerea în România, să poată solicita furnizorului respectivului PEPP deschiderea unui subcont pentru România.

 

Ultimele Articole