AcasăEconomieAgriculturaACCPT Vrancea a înaintat un memoriu către autorităţi privind necesitatea declarării județului...

ACCPT Vrancea a înaintat un memoriu către autorităţi privind necesitatea declarării județului zonă calamitată de secetă

Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea a  înaintat un memoriu către autorităţile publice locale și centrale privind necesitatea urgentă de a declara județul zonă calamitată de secetă. Seceta a afectat drastic atât culturile de toamnă cât şi culturile de primăvară Suprafeţele cultivate au un grad de afectare de aproape 100 %. Asociația reprezintă și promovează drepturile agricultorilor vrânceni care însumează o suprafață de peste 25 mii de hectare.

 

Teofil Dascălu, președinte ACCPT Vrancea:

„Fermierii au pierderi în unele cazuri și de peste 1000 lei la hectar, multe exploatații agricole fiind în imposibilitatea de a-și  continua activitatea având în vedere investiţiile mari care sunt necesare într-o fermă agricolă şi costurile în creștere pentru înfiinţarea culturilor de toamnă pentru anul următor. Suprafețele cultivate cu porumb care sunt irigate prezintă și acestea un grad de afectare de 40-50% dar sunt foarte puține ha irigate iar costurile cu combustibilul și impedimentele cu care se confruntă fermierii fac ca nici irigațiile să nu reprezinte o solutie de salvare în acest moment. ACCPT- Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice – a făcut toate demersurile în vederea declarării stării de calamitate din cauza secetei în judeţul Vrancea şi cerem autorităților să ia urgent măsuri. Așa cum am menționat și în memoriu, este nevoie urgentă de acordarea de despăgubiri  fermierilor vrânceni afectati de secetă pentru a-i ajuta în timp util să-şi înfiinţeze culturile viitoare.”

„Fermierii reprezentați de ACCPT Vrancea au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022 şi primăvara anului 2022, suprafeţele cu culturi agricole de toamnă având un grad de afectare datorat secetei de 50-80%, lucru constatat și de Directia Agricolă Vrancea care a înregistrat înştiinţări de daună pentru 24 mii de hectare doar pentru culturile de toamnă. Situaţia este mult mai dramatică în ceea ce priveşte culturile de primăvară care au un grad de afectare de 90-100%. Pentru a fi şi mai precişi, toţi fermierii, membri ACCPT VRANCEA care exploatează terenuri pe raza judeţului Vrancea au apreciat ca fiind calamitată în proporţie de 100% cultura de porumb”, se arată în memoriul înaintat de ACCPT Vrancea autorităților locale.

Problemele evidenţiate de fermierii ACCPT VRANCEA și  soluțiile pe care aceștia le propun în Memoriu sunt:

#Relansarea măsurii 431 din PNRR, privind Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – componenta infrastructurii de irigaţii;

#Acordarea de subvenţii pentru energia electrică folosită pentru irigaţii. A existat în acest sens o legislaţie specifică în anii anteriori;

#Adaptarea măsurii 17.1 în aşa fel încât seceta să fie un risc asigurat dar mai ales să fie un risc care să se încadreze în rigorile acestei măsuri. Cu alte cuvinte, seceta să fie un risc accesibil de asigurat pentru toți fermierii în condițiile cofinanțării asigurate de stat, cunoscându-se costurile ridicate generate de asigurarea de secetă;

#Implementarea de urgenţă a sistemului de atragerea a precipitaţiilor care a fost testat cu succes în alte judeţe din ţară. În acest moment, în Vrancea funcţionează doar sistemul antigrindină, sistem care a generat numeroase reacții din partea fermierilor, membri ACCPT VRANCEA care au corelat folosirea acestui sistem cu lipsa acută de precipitaţii pe raza judeţului Vrancea.

#Alocarea de fonduri pentru investiţiile în irigaţii în judeţul Vrancea. Aceasta cerere are ca punct de pornire o adresă primită de la ANIF de către Asociaţia Producătorilor de Porumb (APPR), asociație la nivel naţional, din care face parte Asociatia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea (ACCPT VRANCEA).      

 

Despre  Asociatia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) VRANCEA

Asociaţia Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea este o asociatie profesională, afiliată Asociației Producătorilor de Porumb din România, din februarie 2022.

Asociația este formată din producători agricoli care însumează peste 25 de mii de hectare și care acționează din 2001 în scopul reprezentării şi protejării intereselor membrilor ei.

Ultimele Articole