AcasăEconomieAcţionarii dezvoltatorului imobiliar One United Properties au aprobat plata unui dividend de...

Acţionarii dezvoltatorului imobiliar One United Properties au aprobat plata unui dividend de 75,9 milioane de lei pentru anul financiar 2023 şi estimează venituri consolidate de 1,7 miliarde de lei în acest an, în creştere cu 15% faţă de 2023

One United Properties (BVB: ONE), investitor şi dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidenţiale, mixte şi de birouri din România, a organizat pe 25 aprilie 2024 Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). În cadrul AGA, acţionarii au aprobat, printre alte puncte, distribuirea celei de-a doua tranşe a dividendelor din profitul anului 2023, bugetul pentru anul 2024 şi au ales membrii Consiliului de Administraţie. Cvorumul AGA a fost de peste 80%.

”Pentru anul 2023, One United Properties propune distribuirea unui dividend brut total de 75,9 milioane de lei. Prima tranşă a dividendelor brute de 37,9 milioane de lei a fost aprobată în AGA din octombrie 2023 şi a fost distribuită la 31 ianuarie 2024. Pentru AGA din aprilie 2024, Consiliul de Administraţie a propus aprobarea celei de-a doua tranşe de 37,9 milioane de lei către acţionari. După aprobarea din cadrul AGA, dividendul brut de 0,01 de lei per acţiune va fi plătit pe 15 iulie 2024. Politica de dividende a One United Properties include plata dividendelor de două ori pe an”, arată compania.

Profitul brut a atins 531,7 milioane de lei în 2023, marcând o creştere de 11% la nivel normalizat, comparativ cu anul anterior. Indicatorul loan-to-value brut a fost de 28% la sfârşitul anului 2023, în timp ce datoria netă a fost de 12% din activele totale de 5 miliarde de lei.

„În urma aprobării de către acţionari în cadrul AGA, pentru anul 2024 One United Properties vizează venituri consolidate de 1,7 miliarde de lei, în creştere cu 15% faţă de rezultatul din 2023, şi un rezultat din activitatea operaţională de 687,6 milioane de lei, o creştere cu 22% determinată de majorarea volumului de vânzări de proprietăţi rezidenţiale. Profitul brut consolidat vizat este de 617,5 milioane de lei, cu 16% mai mare decât rezultatul din 2023, în timp ce profitul net este estimat să ajungă la 525,2 milioane de lei în 2024, în creştere cu 17% faţă de 2023, cu o marjă netă anticipată de 30%”, anunţă compania.

În 2023, One United Properties a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri consolidate cu 31%, ajungând la 1,5 miliarde de lei, un record pentru grup. Această creştere a fost stimulată de o piaţă rezidenţială dinamică, cu vânzări care au crescut cu 47% faţă de anul precedent, ajungând la 1,1 miliarde de lei, şi o creştere de 63% a veniturilor din chirii, care s-au ridicat la 128,4 milioane de lei.

„Strategia ONE 2030 include o serie de obiective ambiţioase, precum extinderea noastră în piaţa rezidenţială din Bucureşti, consolidarea poziţiei în sectorul de birouri şi intrarea în industria ospitalităţii. Pe măsură ce ne dezvoltăm, suntem la fel de dedicaţi menţinerii celor mai înalte standarde de guvernanţă corporativă, asigurând transparenţă şi integritate în toate activităţile noastre”, a declarat Claudio Cisullo, preşedintele Consiliului de Administraţie al One United Properties.

Începând cu anul 2022, mandatele acordate membrilor Consiliului de Administraţie au o durată de un an, cu posibilitatea realegerii. Prin urmare, în AGA anuală, acţionarii au ales şi membrii Consiliului de Administraţie – au reales membrii actuali ai Consiliului, Claudio Cisullo, Victor Căpitanu, Andrei-Liviu Diaconescu, Dragoş Manda, Marius Diaconu, Augusta Dragic, precum şi un nou membru al Consiliului – Dirk Pahlke. Dirk Pahlke va contribui în cadrul Consiliul de Administraţie al One United Properties cu experienţa sa extinsă în finanţe corporative şi fuziuni şi achiziţii la nivel european şi global, experienţă dobândită în aproape trei decenii la Rothschild & Co.

Propunerea de a elimina drepturile preferenţiale pentru o majorare a capitalului social de până la 20% nu a fost aprobată din lipsa cvorumului necesar, deoarece compania a propus acţionarilor un punct alternativ legat de o operaţiune de majorare a capitalului social cu drepturi de preferinţă, care va fi supusă votului în Adunarea Generală a Acţionarilor convocată pentru 28 mai 2024. 

Prin urmare, planurile de dezvoltare ale companiei, aşa cum au fost prezentate acţionarilor în Strategia ONE 2030, vor fi finanţate prin majorarea capitalului social, care va fi efectuată după ce va primi aprobare în AGA în vara anului 2024. Compania îşi propune să majoreze capitalul social cu 350 de milioane de lei, prin emiterea a 1.750.000.000 de acţiuni noi. Acţiunile vor fi oferite, respectând dreptul de preferinţă, tuturor acţionarilor care deţin acţiuni ONE la data de 6 august 2024, la o valoare nominală de 0,2 lei. Data participării garantate, adică data limită până la care un acţionar trebuie să achiziţioneze acţiuni pentru a avea drept de participare la majorarea capitalului social la valoare nominală, este 2 august 2024. Pentru a subscrie pentru o acţiune nouă, acţionarii trebuie să deţină 2,1879186 drepturi de preferinţă. Mai mult de jumătate din capitalul pe care compania intenţionează să-l atragă este deja asigurat de cei doi cofondatori şi membri executivi ai Consiliului de Administraţie, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, precum şi de Preşedintele Consiliului, Claudio Cisullo, şi membrul Consiliului, Marius Diaconu.

Acţionarii au aprobat şi o potenţială emisiune de obligaţiuni de până la 300 de milioane de euro în următorii trei ani. Acest punct pe ordinea de zi a fost propus acţionarilor pentru a permite companiei să optimizeze costurile de finanţare şi să refinanţeze datoriile existente cu obligaţiuni corporative emise la termeni mai favorabili. Compania nu are intenţia de a emite obligaţiuni corporative în viitorul apropiat, iar refinanţarea potenţială a datoriilor prin intermediul obligaţiunilor corporative este condiţionată de o scădere a ratelor dobânzilor.

 

 

Ultimele Articole