AcasăEconomieAlina Gorghiu, despre Cartierul Justiţiei: Cred că putem spune că vedem luminiţa...

Alina Gorghiu, despre Cartierul Justiţiei: Cred că putem spune că vedem luminiţa de la capătut tunelului / Un efort care înseamnă resursă financiară foarte mare, un miliard nu înseamnă deloc puţin / Urmează finalizarea studiului de fezabilitate

Ministrul Justiţiei a declarat despre Cartierul Justiţiei că ”a fost un efort pe parcursul a 13 ani şi vreo 8 miniştri.

”Acest proiect al Cartierului Justiţiei a fost inclus în programul de guvernare din 2016 şi până astăzi, tot vorbim de acest mare proiect de investiţii, însă ce se ştie mai puţin despre Ministerul Justiţiei este că acest proiect nu este singurul”, a spus Alina Gorghiu. 

Ea a precizat că a vorbit cu ministrul Finanţelor, Maricel Boloş, ca să se asigure că vor avea resurse financiare până la finalul anului pentru acest proiect important.

”Sumele care au fost cheltuite pentru Cartierul Justiţiei, până în prezent, au fost 4,3 milioane lei, bani obţinuţi prin acord de împrumut, fonduri externe rambursabile. În 2023 au fost alocate 3419 milioane lei iar anul acesta, din cele peste 9 milioane de lei prevăzute în bugetul actual al ministerului, au fost cheltuite aproape 500.000 de lei. Practic, de la preluarea mandatului la minister, au fost finalizate primele 3 documentaţii necesare în acest proiect, expertiza tehnică a fundaţiei, studiul geotehnic şi tema de proiectare”, a subliniat ministrul Justiţiei. 

Alina Gorghiu a mai spus că pasul următor şi foarte important este finalizarea studiului de fezabilitate. ”La sfârşitul lunii mai sperăm că va fi gata astfel încât să intre în procedură de avizare şi unde în luna iulie sperăm că vom avea hotărârea de guvern pe circuit pentru a trece la etapa următoare, pregătirea pentru derularea expropierii imobilelor proprietate privată şi care a presupus semnarea celui de-al doilea acord cu Banca Mondială”, a completat ea. 

Gorghiu a menţionat că sunt aproximativ 6.000 de persoane angajate în cadrul celor 23 de instituţii judiciare care vor interacţiona zilnic cu peste 9.500 de justiţiabili. 

”Aceasta este amploarea proiectului. E un efort care înseamnă resursă financiară foarte mare, un miliard nu înseamnă deloc puţin, pe mine mă sperie suma, dar este o sumă care va fi investită treptat, care presupune etape, iar finalul va fi cel pe care ni-l dorim. Nu ştiu câţi miniştri vor fi după mine care vor face acest efort de continuare a proiectului, cred că opt până acum a fost un număr relevant, însă în următorii 5 sau 6 ani de zile, viitorii miniştri vor face aceste eforturi, cred eu, până la capăt. (..) Cred eu că putem spune că vedem luminiţa de la capătut tunelului”, a completat Gorghiu. 

Ministrul a mai anunţat că are în derulare foarte multe proiecte de modernizare referitoare la sistemul judiciar.

”Cel puţin în ultimele zele luni în activitate am modernizat foarte mutle instanţe. Sunt şapte sedii moderne de instanţe pe care am reuşit să le modernizăm în ultimele 10 luni. A fost un efort colectiv, CNI, Bancă Mondială, minister, la Mureş, Gorj, Slatina, Târgovişte, Târgu Lăpuş, Costeşti, Horezu şi cel puţin patru instanţe vor fi finalizate anul acesta”, a spus Alina Gorghiu.

Potrivit ministrului, se lucrează pe mai multe paliere şi lucrul acesta are nevoie de suport dar are nevoie şi de resurse financiare.

”Statul român pune la băiate toate resursele pentru a putem îmbunătăţi infrastructura din sistemul judiciar”, a arătat Alina Gorghiu. 

Despre sistemul penitenciar, Gorghiu a arătat că este prima dată după mai bine de 13 ani când reuşesc să demareze două investiţii foarte mari, două penitenciare mari, unul la Berceni, în Prahova şi unul la Unguriu, în Buzău, care presupun aproximativ 2.000 de locuri noi în sistemul penitenciar, la standard de 4 mp.

”Sperăm să avem în 4 sau 5 ani de zile finalizate şi cele două noi penitenciare pentru că după Revoluţie, statul român nu a avut timp, energie, habar nu am ce pentru a demara aceste investiţii”, a spus Gorghiu. 

 

Ultimele Articole