AcasăEconomieAustria a cerut luni noi eforturi pentru a reglementa utilizarea inteligenţei artificiale...

Austria a cerut luni noi eforturi pentru a reglementa utilizarea inteligenţei artificiale în sistemele de arme care ar putea crea aşa-numiţii ”roboţi ucigaşi”

Cu tehnologia AI care avansează rapid, sistemele de arme care ar putea ucide fără intervenţia umană se apropie din ce în ce mai mult de realitate, implicând provocări etice şi juridice despre care majoritatea ţărilor spun că trebuie abordate în curând.

“Nu putem lăsa acest moment să treacă fără să luăm măsuri. Acum este momentul să ajungem la un acord asupra regulilor şi normelor internaţionale care să asigure controlul uman”, a declarat ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg la întâlnirea organizaţiilor neguvernamentale şi internaţionale, precum şi a trimişilor din 143 de ţări.

”Măcar să ne asigurăm că cea mai profundă şi de anvergură decizie, cine trăieşte şi cine moare, rămâne în mâinile oamenilor şi nu ale maşinilor”, a spus el într-un discurs de deschidere a conferinţei intitulată ”Umanitatea la răscruce de drumuri”: Sisteme de arme autonome şi provocarea reglementării”.

Ani de discuţii la Naţiunile Unite au produs puţine rezultate tangibile şi mulţi participanţi la conferinţa de două zile de la Viena au spus că fereastra de acţiune se închide rapid.

”Este atât de important să acţionăm şi să acţionăm foarte repede”, a declarat preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Mirjana Spoljaric, în cadrul unei discuţii în cadrul conferinţei.

”Ceea ce vedem astăzi în diferitele contexte de violenţă sunt eşecuri morale în faţa comunităţii internaţionale. Şi nu vrem să vedem astfel de eşecuri accelerând, dând responsabilitatea violenţei, pentru controlul violenţei, asupra maşinilor şi algoritmilor,” a adăugat ea.

AI este deja folosită pe câmpul de luptă. Dronele din Ucraina sunt proiectate să-şi găsească propriul drum către ţinta lor atunci când tehnologia de bruiaj a semnalului le deconectează de operatorul lor, spun diplomaţii.

Statele Unite au declarat în această lună că analizează un articol din presă conform căruia armata israeliană a folosit AI pentru a ajuta la identificarea ţintelor bombardamentelor din Gaza.

”Am văzut deja AI făcând erori de selecţie în moduri atât mari, cât şi mici, de la recunoaşterea greşită a cheliei unui arbitru ca pe o minge, până la decesele pietonilor cauzate de maşinile care se conduc singure, care nu pot recunoaşte pietonii”, a spus într-un discurs Jaan Tallinn, un programator de software şi investitor în tehnologie.

El a mai spus că ”trebuie să fim extrem de precauţi în a ne baza pe acurateţea acestor sisteme, fie în sectorul militar, fie în cel civil”.

 

Ultimele Articole