AcasăEconomieMacroeconomieCe spun experții BNR despre o explozie a cursului de schimb

Ce spun experții BNR despre o explozie a cursului de schimb

Nivelul rezervelor valutare ale României depăşesc cu mult baza monetară, iar ideea că ar putea să explodeze cursul de schimb este o copilărie, a spus Eugen Rădulescu, Director Direcţia de Stabilitate, BNR, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2022.

“Ideea că ar putea să explodeze cursul este, după părerea mea o copilărie. Nivelul rezervelor valutare ale României depăşesc cu mult baza monetară. Dacă BNR începe să vândă valută, dispar lei din piaţă. Vorbim despre rezervele valutare cele mai mari pe care le-am avut vreodată în istorie. Există posibilitatea că va urma o tendinţă de depreciere ca şi până acum”, a explicat Eugen Rădulescu.
Rădulescu spune că apreciere a cursului valutar în termeni relativi, faţă de nivelul preţurilor, va fi un lucru care se va întâmpla în continuare. Leul va continua să se aprecieze în termeni reali. „Vom avea o inflaţie ceva mai mare decât zona euro şi o depreciere mai mică”.
Situaţia macroeconomică este destul de complicată, la nivel mondial, spune oficialul BNR. „Economia noastră cred că va intra în recesiune mult mai târziu şi mult mai încet decât alţii pentru că avem o mulţime de avantaje pe care alţii nu le au. Avem peste 80% din consumul de gaze din producţie internă, ne putem descurca. Cred că ideea autorităţilor ar fi de a opri pe perioada iernii marii consumatori de gaz, care este o decizie înţeleaptă şi este înţelept ca ea să fie anunţată din timp pentru ca producătorii să se poată adapta din timp. Ar exista şi posibilitatea ca războiul din Ucraina să ia sfârşt, deşi pare din ce în ce mai îndepărtată”.

Ultimele Articole