AcasăEconomieFondatorul platformei de criptomonede Binance, condamnat la patru luni de închisoare în...

Fondatorul platformei de criptomonede Binance, condamnat la patru luni de închisoare în SUA pentru spălare de bani

Fondatorul companiei pledase vinovat anul trecut în faţa justiţiei americane şi a primit o pedeapsă mult mai uşoară decât cei trei ani de închisoare ceruţi de procuratură.

Potrivit anchetei autorităţilor americane, Binance nu ar fi pus în aplicare măsurile necesare pentru a împiedica efectuarea de tranzacţii în beneficiul unor grupări precum Statul Islamic, Al-Qaida sau aripa armată a organizaţiei palestiniene Hamas.

După ce a pledat vinovat, Zhao a demisionat din funcţia de director al Binance la sfârşitul anului trecut.

La rândul său, Binance a fost de acord să plătească 4,3 miliarde de dolari pentru a pune capăt procedurilor împotriva companiei.

Departamentul de Justiţie a vrut să dea un exemplu prin cazul acestui patron în vârstă de 47 de ani într-o industrie a criptomonedelor care este adesea criticată pentru lipsa de reglementare. Changpeng Zhao “a crezut că încălcarea legislaţiei americane era cea mai bună modalitate de a atrage utilizatori, de a-şi construi afacerea şi de a-şi umple propriile buzunare, este o decizie de afaceri”, a declarat Departamentul în documentele judiciare referitoare la acest caz.

“Condamnarea sa în acest caz nu va trimite un mesaj doar domnului Zhao, ci întregii lumi”, au subliniat autorităţile.

Avocaţii fostului rege al criptomonedelor cereau o condamnare la închisoare cu suspendare, subliniind în special faptul că acesta şi-a recunoscut vinovăţia.

“Am făcut greşeli, îmi asum consecinţele”, a asigurat el în noiembrie prin intermediul unui tweet.

Zhao este un cetăţean canadian care locuieşte în prezent în Emiratele Arabe Unite.

Binance a fost creată în 2017 şi a devenit rapid prima bursă de criptomonede, făcându-l miliardar pe fondatorul şi directorul său general, Changpeng Zhao.

Deşi compania a fost fondată în China, Zhao a mutat sediul central în diferite ţări după ce Beijingul a dorit să reducă ponderea sectorului criptomonedelor în economia sa.

Platforma permite utilizatorilor să cumpere şi să vândă criptomonede, dar oferă şi alte servicii în întreaga lume. Aceasta a suferit enorm atunci când piaţa s-a prăbuşit în 2022, dar şi ca urmare a investigaţiilor efectuate de autorităţile de reglementare care au analizat legalitatea pieţei.

Această industrie extrem de volatilă cunoscuse un boom în 2021, datorită proliferării produselor complexe şi validării de către celebrităţi din întreaga lume, ceea ce a făcut-o să ajungă la o evaluare de 3.000 de miliarde de dolari în 2022. Dar o serie de scandaluri, inclusiv prăbuşirea în noiembrie 2022 a principalului concurent al Binance, FTX, şi urmărirea penală a mai multor directori ai companiei, au erodat grav încrederea şi au dus la o retragere în masă a investitorilor de pe piaţa criptomonedelor.

Cu toate acestea, criptomonedele şi-au revenit puternic în ultimele luni, în mare parte datorită aprobării de către autorităţile de reglementare din SUA a fondurilor tranzacţionate la bursă (ETF) bazate pe bitcoin, care permit investitorilor să tranzacţioneze aceste active fără a crea conturi specifice pe platforme dedicate.

 

Ultimele Articole