AcasăEconomieFostul prim-ministru al Maltei Joseph Muscat a fost acuzat de corupţie într-un...

Fostul prim-ministru al Maltei Joseph Muscat a fost acuzat de corupţie într-un caz de privatizare a spitalelor investigat de jurnalista ucisă Daphne Caruana Galizia. Guvernatorul Băncii Centrale şi vicepremierul sunt acuzaţi şi ei de fraudă

Joseph Muscat este acuzat de luare de mită, corupţie în funcţie publică şi spălare de bani, potrivit unor documente consultate de AFP. El a descris acuzaţiile ca fiind “fantezii şi minciuni” şi a declarat că este victima unei răzbunări politice.

Chris Fearne, vicepremierul Maltei, pe care mulţi îl dădeau ca fiind următorul comisar european al Maltei, precum şi fostul ministru de finanţe al ţării, Edward Scicluna, care în prezent este guvernatorul băncii centrale a Maltei, au fost acuzaţi de fraudă, deturnare de fonduri şi câştig fraudulos.

Fearne era ministru al sănătăţii în momentul în care a avut loc afacerea de privatizare investigată. El a declarat că nu are “absolut nicio îndoială că instanţa nu va găsi nimic altceva decât nevinovăţia sa completă”.

Scicluna nu a comentat acuzaţiile, dar negase anterior orice abatere.

Fostul şef de cabinet al lui Muscat, Keith Schembri, şi Konrad Mizzi, un fost ministru, sunt acuzaţi de infracţiuni care includ spălare de bani, solicitare de mită şi corupţie. Ambii au negat, de asemenea, acuzaţiile.

Acuzaţiile vin în urma unei investigaţii de lungă durată privind decizia din 2015 a guvernului laburist de atunci al lui Muscat de a transfera managementul a trei spitale publice către o companie privată, Vitals Global Healthcare, într-o tranzacţie estimată în mod prudent la 4 miliarde de euro.

Caruana Galizia, o jurnalistă de investigaţie, scrisese despre această afacere înainte de a fi asasinată într-un atentat cu maşină capcană în 2017.

În februarie 2024, o instanţă a anulat acordul de privatizare dintre guvernul maltez şi Vitals Global Healthcare, devenită ulterior Steward Health Care, găsind dovezi de comportament fraudulos.

Caruana Galizia, care a relatat pe larg despre corupţia din tot spectrul politic de pe insula mediteraneană, a fost ucisă în faţa casei sale în octombrie 2017, provocând unde de şoc în întreaga Europă. O anchetă independentă din 2019 nu a găsit nicio dovadă de implicare a guvernului în asasinat, dar a declarat că statul trebuie să poarte responsabilitatea pentru crearea unei “culturi a impunităţii”.

Actualul premier al Maltei, Robert Abela, care i-a succedat lui Muscat la conducerea Partidului Laburist din ţară, a pus sub semnul întrebării ancheta de corupţie, subliniid momentul în care au fost formulate acuzaţiile, cu o lună înainte de alegerile europarlamentare. El a sugerat că “establishmentul” încearcă să “fure suveranitatea” conducerii Maltei. “Toată lumea va avea ocazia să stabilească dacă ancheta magistraţilor a început sau nu cu prezumţia de vinovăţie”, a comentat el luni, într-o conferinţă de presă.

În replică, Bernard Grech, liderul partidului naţionalist de opoziţie, l-a acuzat pe Abela că a ales “să stea alături de agresor şi şi-a ales colegii în locul Maltei şi al maltezilor”.

Repubblika, un grup al societăţii civile, a declarat: “Comportamentul premierului reprezintă un atac grosolan la adresa independenţei judiciare şi a statului de drept. Vom rezista acestui atac”.

Marţi, Muscat a negat acuzaţiile, scriind pe Facebook: “Dacă nu ar fi atât de grave, (ar fi)de râs”. El a adăugat: “Fără măcar să mă interogheze, autorităţile au decis să mă defăimeze şi să mă acuze de corupţie, spălare de bani, înfiinţarea unei organizaţii criminale şi chiar să pretindă că am luat 30 de milioane de euro. Va fi plăcerea mea să demontez fiecare dintre aceste acuzaţii şi să arăt cum nu sunt construite doar pe fantezii, ci şi pe minciuni”.

Ultimele Articole