AcasăEconomieTurism/HORECAHotelierii din Poiana Brașov: ”Prețul camerei este același, vom aplica TVA-ul mai...

Hotelierii din Poiana Brașov: ”Prețul camerei este același, vom aplica TVA-ul mai mare”

O eventuală creştere a TVA în domeniul HoReCa se va resimţi în preţurile pe care turiştii le vor plăti şi ar putea duce la o scădere a numărului acestora în actualul sezon de vară, avertizează hotelierii din Poiana Braşov, informează Agenția de presă Rador.
Preşedintele Organizaţiei Patronale de Turism Poiana Braşov, Roxana Cojocea, a explicat ieri, cu prilejul unei reuniuni ce a avut loc în staţiune, că o creştere a TVA pe cameră de la 5% la 9 % va afecta, în final, turistul:
“Orice creșteri se vor resimți în buzunarul consumatorului final, pentru că prețul camerei este același, vom aplica TVA-ul mai mare. Atunci când a fost diminuat a fost bucurie mare în rândul tuturor operatorilor. Probabil că acum se va resimți și acest plus de 4%, mai ales în contextul în care toate prețurile au crescut, începând de la utilități, până la consumabile și, efectiv, materia primă – mâncarea”.
Potrivit unui alt hotelier din Poiana Braşov, majorările la TVA pe serviciile din HoReCa, luate în calcul de liderii coaliţiei de guvernare, vor duce la diminuarea profitului operatorilor economici, vor bloca eventuale creşteri salariale şi ar putea duce chiar la o scădere a numărului de turişti, inclusiv străini.
“Noi planificare am făcut-o. Știți bine, în turism facem o planificare de la an la an. Deja am stabilit niște salarii, am stabilit un preț al camerelor, al alimentelor și atunci, cu siguranță aceste elemente luate în calcul vor cădea, pentru că nu vom mai putea crește salariile. Dacă găsim o soluție prin care putem primi niște subvenții în turism, cu siguranță suntem de acord, dar e foarte greu și 4% ne diminuează foarte mult profitul și, de ce nu, bunăstarea angajaților. Nu este o soluție nici creșterea prețului camerei. Nu este o soluție să scumpești”, a explicat managerul unui hotel din stațiune, Gabriel Roşca.
Reacția celor din HoReCa vine în urma unor informații potivit cărora, în ședințele paralele ale partidelor aflate la guvernare, ar fi fost discutate viitoarele modificări fiscale, printre care majorarea impozitului pe dividende de la 5 la 8%, creşterea accizei cu 6 bani pe produsele din tutun şi la alcool cu 20%, precum şi o propunere de creştere a TVA pentru sectorul HoReCa de la 5 la 9%.

Ultimele Articole