AcasăExterneISW: Rusia riscă să genereze revoltă în rândul minorităților etnice, din cauza...

ISW: Rusia riscă să genereze revoltă în rândul minorităților etnice, din cauza recrutărilor

În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiu Războiului din Washington (ISW) transmite că Moscova nu va acorda prioritate unui atac pentru a cuceri Sloviansk în această etapă a operaţiunii, ci se va concentra pe ocuparea Siversk şi Bakhmut. De asemenea, Rusia își susține eforturile de război cu ajutorul minorităților etnice, ceea ce ar fi declanșat „rezistența în enclave etnice” ruse.

Principalele concluzii ale ISW: 

  • Întâlnirea Ministerului rus al Apărării cu conducerea grupării de forțe estice din Ucraina sugerează că regimului de la Kremlin nu se va concentra pe ocuparea Slovianskului în această etapă a campaniei militare, ci va acorda prioritate încercării de a ocupa Siversk și Bakhmut.
  • Efortul probabil al lui Vladimir Putin de a pune povara operațiunilor de sprijin din Ucraina asupra minorităților etnice pentru a evita efectuarea unei mobilizări generale a etnicilor ruși ar putea stârni rezistență în enclavele etnice din Rusia.
  • Forțele ruse au efectuat o serie de atacuri la sol la est de Siversk și la sud de Bakhmut.
  • Forțele ruse și-au intensificat eforturile de a avansa pe Avdiivka și au efectuat atacuri terestre limitate de-a lungul liniei de front orașul Donețk-Avdiivka.
  • Autoritățile ruse continuă să integreze zonele ocupate în economia comercială a Rusiei.

Experții ISW citează Ministerul rus al Apărării, care a anunțat pe 18 iulie că ministrul rus Șoigu a inspectat grupul estic și i-a ordonat generalului locotenent Rustam Muradov să acorde prioritate distrugerii rachetelor ucrainene cu rază lungă și a sistemelor de artilerie.  Este pentru prima dată când ISW observă menționarea explicită a grupării de forțe estice care operează în Ucraina în această fază a războiului.

Ministerul rus al Apărării a raportat anterior că grupurile de forțe din Centru și Sud au luat parte la capturarea regiunii Lugansk sub conducerea generalului colonel Aleksandr Lapin și a generalului de armată Serghei Surovikin.

Grupul de forțe de Est este probabil compus din elemente ale Districtului Militar de Est al Rusiei, care au fost active de-a lungul axei Izium în regiunea Harkov, punctează ISW.

Încă nu este clar dacă Muradov controlează direct și operațiunile din jurul orașului Harkov. Forțele lui Muradov operează în direcția Izium-Sloviansk aparent cu obiectivul de a ocupa în cele din urmă Sloviansk.

Muradov deține un rang mai scăzut în ierarhia militară rusă decât Lapin și Surovikin, ceea ce sugerează că regimul de la Kremlin consideră că zona Izium-Sloviansk este o prioritate mai mică decât capturarea teritoriului din regiunea Donețk, ca parte a campaniei mai ample din Donbas.

Probabil că regimul de la Kremlin concentrează resursele militare și conducerea de rang înalta armatei ruse în jurul Siversk și Bakhmut, în ciuda solicitărilor anterioare ale lui Shoigu pentru intensificarea operațiunilor de-a lungul tuturor axelor de avans.

ISW mai precizează în ce mai recentă evaluare a sa că, cel mai probabil, încercarea Kremlinului de a „proteja etnicii ruși” și de a evita mobilizarea acestora ar putea incita rezistența în unele dintre enclavele etnice ale Rusiei, care ar putea să suporte în mod disproporționat efortul de război ale Moscovei în Ucraina.

Canalul rusesc Telegram Rybar a publicat un raport pe 18 iulie despre mișcarea Novaia Tuva, o organizație anti-război formată din activiști din enclava minorității etnice Tuvan.

Rybar a acuzat mișcarea Novaia Tuva de răspândirea propagandei anti-război și de incitarea la discordia etnică în interiorul Federației Ruse.

ISW spune că acest raport este demn de remarcat în contextul creșterii recente a formării batalioanelor de voluntari cu bază regională în Rusia.

ISW a mai observat anterior prevalența batalioanelor non-etnice rusești care luptă în Ucraina și care includ trupe din Cecenia, Osetia de Sud, Tuva, Tartarstan, Bashkortostan sau Chuvahia.

Asta sugerează că Putin ar putea să nu dorească să efectueze o mobilizare generală, în parte din cauza reticenței de a mobiliza un număr mare de etnici ruși, crede ISW.

Pe Frontul de Sud s-au înregistrat bombardamente de ambele părți, ucrainenii continuând să lovească (probabil cu artilerie HIMARS) depozitele de muniții ale rușilor din regiunea Herson. Este posibil ca ambele armate să fi intrat într-o pauză operațională pe acest front.

Peste noapte, șapte rachete Kalibr, trase probabil de submarinele din Marea Neagră, au lovit un sat din regiunea Odesa. Una singură a fost interceptată de antiaeriana ucraineană. Nu este clar ce anume a vizat acest atac, pozele publicate de ucraineni arătând mai mult locuințe rurale în flăcări sau distruse.

Valeri Zalujni, comandantul Armatei Ucrainene, a avut o discuție cu ntre timp, într-o discuție cu generalul Mark Milley, Președinte al Șefilor de Stat Major din SUA, în care i-a transmis acestuia din urmă că „situația fronturilor este complexă, intensă, dar complet controlată”. „Un factor important care contribuie la stabilizarea situației, menținerea liniilor și a pozițiilor defensive este sosirea în timp util a artileriei HIMARS, care efectuează lovituri chirurgicale asupra punctelor de comandă și a depozitelor de muniție și combustibil ale rușilor”, a mai spus Zalujni.

Ultimele Articole