AcasăTech&ScienceSoftwareMare atenție la telefonul mobil! Un virus nou îți poate goli conturile...

Mare atenție la telefonul mobil! Un virus nou îți poate goli conturile în câteva secunde

”Noua sa creaţie – troianul bancar Ghimob – atrage victimele să instaleze fişierul rău intenţionat printr-un e-mail care sugerează că persoana care îl primeşte are un fel de datorie. E-mailul include, de asemenea, un link care să fie accesat de victimă pentru a putea afla mai multe informaţii. Odată ce RAT-ul este instalat, malware-ul trimite un mesaj despre infecţia reuşită către serverul său. Mesajul include modelul de telefon, dacă are sau nu activată blocarea ecranului şi o listă a tuturor aplicaţiilor instalate pe care malware-ul le poate afecta”, precizează reprezentanții companiei de securitate cibernetică Kaspersky .

În total, Ghimob poate spiona 153 de aplicaţii mobile, în principal de la bănci, companii fintech, criptomonede şi schimburi.

Când vine vorba despre funcţii, Ghimob este un spion în buzunarul victimei. Dezvoltatorii pot accesa de la distanţă dispozitivul infectat, şi pot frauda folosind smartphone-ul proprietarului, pentru a evita identificarea dispozitivelor lor şi a eluda măsurile de securitate implementate de instituţiile financiare şi de sistemele lor antifraudă.

Chiar dacă utilizatorul foloseşte un sistem de blocare a ecranului, Ghimob este capabil să îl înregistreze şi să îl redea pentru a debloca dispozitivul. Când dezvoltatorii sunt gata să efectueze o tranzacţie frauduloasă, pot introduce o suprapunere pe ecran, o imagine neagră, sau pot deschide unele site-uri web pe întregul ecran. Apoi, în timp ce utilizatorul se uită la acel ecran, dezvoltatorii efectuează tranzacţia frauduloasă în fundal, utilizând aplicaţia financiară deja deschisă sau conectată, care rulează pe dispozitiv.

Statisticile Kaspersky arată că, în afară de Brazilia, obiectivele de extindere ale Ghimob au în vizor Paraguay, Peru, Portugalia, Germania, Angola şi Mozambic.

„Dorinţa atacatorilor cibernetici din America Latină de a crea un troian bancar mobil cu acoperire mondială are o istorie lungă. Am văzut deja Basbanke, apoi BRata, dar ambele erau concentrate puternic pe piaţa braziliană. Ghimob este primul troian brazilian de servicii de telefonie mobilă pregătit pentru expansiune internaţională. Credem că această nouă campanie ar putea fi legată de Guildma, responsabil pentru un binecunoscut troian bancar brazilian, din mai multe motive, dar în principal pentru că au aceeaşi infrastructură. Recomandăm instituţiilor financiare să urmărească aceste ameninţări îndeaproape, îmbunătăţind în acelaşi timp procesele de autentificare, sporind tehnologia antifraudă şi colectând informaţii despre ameninţări şi încercând să înţeleagă şi să atenueze toate riscurile acestei noi familii RAT mobile”, comentează Fabio Assolini, expert în securitate la Kaspersky.

Ultimele Articole