AcasăEconomieMinisterul Finanţelor, după o delegaţie la Washington: România va avea parte de...

Ministerul Finanţelor, după o delegaţie la Washington: România va avea parte de sprijin pentru consolidare fiscală şi creşterea investiţiilor în infrastructură/ Boloş: România, angajată în a face reforme care să ducă la sustenabilitatea cheltuielilor publice

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a condus, în perioada 16-21 aprilie, delegaţia MF la reuniunile de primăvară ale Grupului Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, de la Washington. În marja reuniunilor, delegaţia MF a avut întâlniri cu înalţi reprezentanţi ai Băncii Mondiale (BM), Fondului Monetar Internaţional (FMI), Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC), precum şi cu agenţiile de rating S&P şi Moody’s, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de minister.

Întâlniri cu reprezentanţii Băncii Mondiale

Astfel, delegaţia MF a avut întâlniri cu Eugene Rhuggenaath, directorul executiv al Constituentei Olandeze, din care face parte şi România, şi cu Antonella Bassani, vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală, din cadrul Băncii Mondiale. Discuţiile au vizat investiţiile Băncii Mondiale în domeniile-cheie, precum educaţie, sănătate, politici de dezvoltare care vizează creştere verde şi incluzivă precum şi managementul riscurilor în caz de catastrofe.

Ministrul Finanţelor a declarat că România are nevoie de sprijinul partenerilor internaţionali pentru ca toate oportunităţile existente prin PNRR (29 miliarde euro) şi Politica de coeziune (46 miliarde euro) să fie valorificate.

De asemenea, au fost trecute în revistă împrumuturile contractate de România de la Banca Mondială, aflate în implementare, precum şi portofoliul de împrumuturi aflate în pregărire.

”În acest sens, reprezentanţii Băncii Mondiale au dat asigurări că vor accelera procesul de contractare pentru împrumuturi de aproximativ un miliard de euro pentru:

– politici de dezvoltare care vizează creştere verde şi incluzivă (Development Policy Financing/Loan – DPF/DPL);

– managementul riscurilor în caz de catastrofe (Catastrophic Deferred Drawdown Option- CAT-DDO)”, scrie în comunicat.

Ministrul de Finanţe a transmis oficialilor Băncii Mondiale că se bazează în continuare pe sprijinul IFC pentru investiţiile private în România, prin identificarea de noi oportunităţi de finanţare, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură la nivelul transporturilor, energiei regenerabile, deşeurilor şi tratării apei. În acest sens, a invitat echipele tehnice ale Băncii Mondiale în România să colaboreze cu echipa MF.

România este prima ţară ca portofoliu IFC, cu 2,1 miliarde de dolari, având a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiţi în diverse sectoare, încă din anul 1991.

Întâlnire cu echipa Departamentului pentru Afaceri Fiscale (FAD) din cadrul Fondului Monetar Internaţional

Discuţiile s-au axat pe măsurile de modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care trebuie să ducă la îmbunătăţirea colectării cu 2,5% din PIB a veniturilor fiscale, precum şi cele de combatere a evaziunii fiscale.

”Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică şi suntem ferm angajaţi într-un amplu proces de reforme, care au ca rezultat creşterea economiei româneşti şi susţinerea unui nou cadru de dezvoltare durabilă, justă şi incluzivă”, a subliniat ministrul Boloş.

Totdată, ministrul Finanţelor a mulţumit FMI pentru sprijinul constant în domeniul administraţiei fiscale, prin seria sa de asistenţe tehnice.

Întâlnire cu reprezentanţii Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC)

În cadrul discuţiilor, reprezentanţii IFC au dat asigurări că vor continua să sprijine investiţiile private în România, prin identificarea de noi oportunităţi de finanţare şi prin răspunsul la noi nevoi de mobilizare a investiţiilor private, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură din România, energiei regenerabile, deşeurilor şi tratării apei. De asemenea, IFC doreşte să se implice activ în sprijinirea implementării proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul sănătăţii, transportului sau managementul deşeurilor.

O prioritate va rămâne şi consolidarea sustenabilităţii financiare a sectorului bancar (de ex. participarea prin subscrierea la emisiunile de obligaţiuni de rang superior neprivilegiate lansate de către bănci) şi acordarea de linii de finanţare instituţiilor financiare în România pentru finanţarea măsurilor de reducere a impactului schimbărilor climatice. Totodată, IFC va rămâne activă în domeniul asistenţei tehnice (de ex. Green Banking Academy) oferite sectorului financiar pentru sprijinirea tranziţiei la economia verde şi reducerea riscurilor generate de schimbările climatice pentru aceste instituţii.

Întâlniri cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional

Delegaţia MF a avut discuţii cu înalţi reprezentanţi ai conducerii Fondului Monetar Internaţional, Paul Hilbers, director executiv pentru Constituenta FMI din care face parte România, Kenji Okamura, director adjunct al instituţiei, şi Alfred Kammer, director pentru Europa.

Alături de viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Leonardo Badea, ministrul Finanţelor a prezentat eforturile susţinute de România pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice în România, salutate de echipa FMI.

”Privită de peste ocean, în ciuda riscurilor care persistã la porţile NATO, România continuã sã reprezinte un factor regional de echilibru, în condiţiile tensiunilor geopolitice existente şi a perturbărilor economice”, afirmă reprezentanţii MF.

În cadrul discuţiilor, a fost prezentat planul de acţiuni pentru creşterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat de stat pentru 2024, pachet ce cuprinde măsurile de digitalizare pentru creşterea colectării şi combaterea evaziunii fiscale.

”Le-am povestit despre investiţiile în valoare cumulată de peste 8% din PIB până în 2026, pe care le pregătim în următorii ani, cu accent pe implementarea PNRR. În marea lor majoritate sunt proiecte de infrastructură care vor contribui la reducerea costurilor de transport atât din punct de vedere al timpului, cât şi al costurilor, îmbunătăţind profitabilitatea companiilor, care vor genera fluxuri suplimentare de investiţii străine directe”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Întâlniri cu agenţiile de rating S&P şi Moody’s

Partea română a prezentat agenţiilor de rating particularităţile economice ale României, precum şi strategiile, reformele structurale, politicile fiscale responsabile avute în vedere pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice pe termen lung.

Ministrul Finanţelor a precizat că suntem angajaţi într-un proces de modernizare a României prin intermediul fondurilor europene, al fondurilor naţionale şi al reformelor cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi că aşteptările sunt ca aceste reforme să genereze modernizarea statului român şi a administraţiei publice, sustenabilitatea anumitor categorii de cheltuieli publice, care vor duce la o creştere economică menţinută într-un ritm pe care l-am avut până acum.

”Mizăm pe această creştere economică ca fiind unul din pilonii noştri de bază pentru o dezvoltare sustenabilă. De asemenea, avem în vedere consolidarea fiscală care să conducă la modernizarea sistemului nostru fiscal, prin măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale sau implementarea proiectelor de digitalizare. România este angajată pe drumul acesta ireversibil al modernizării şi al implementării proiectelor de investiţii şi de asemenea, este angajată în a realiza reforme care să conducă la sustenabilitatea cheltuielilor publice pe care România le are”, a concluzionat ministrul Marcel Boloş.

Din delegaţia Ministerului Finanţelor au făcut parte secretarii de stat Carmen Moraru şi Alin Andrieş, Petronel Munteanu, secretar general adjunct şi echipa tehnică din cadrul Direcţiei Generale Relaţii Financiare Internaţionale.

Ultimele Articole