AcasăExterneNegocierile dintre SUA și Rusia s-au împotmolit

Negocierile dintre SUA și Rusia s-au împotmolit

Rusia şi Ucraina susţin că negocierile de la Berlin nu produs nicio schimbare în dinamica problemei. Discuţiile cu mediatorii vestici au stagnat, iar tensiunile se menţin la cote înalte în estul Ucrainei, acolo unde Rusia a concentrat un număr mare de trupe la graniţă.

Delegaţia rusă condusă de Dmitri Kozak a declarat într-o conferinţă de presă, după discuţiile de joi de la Berlin, că nu a fost posibilă reconcilierea dintre Rusia şi Ucraina din cauza punctelor de vedere diferite.

„Nu am reuşit să depăşim acest moment”, a declarat Dmitri Kozak, informează Mediafax.

Delegaţia Ucrainei condusă de Andriy Yermak a declarat că ambele părţi au convenit să continue discuţiile.

“Sper să ne reîntâlnim foarte curând şi să continuăm aceste negocieri. Toată lumea este hotărâtă să obţină un rezultat”, a declarat Andriy Yermak.

Conflictul din regiunile separatiste Doneţk şi Luhansk, cunoscute împreună sub numele de Donbass, continuă în pofida încetării focului. Ucraina susţine că aproximativ 15.000 de oameni au fost ucişi din 2014.

Reprezentanţii Rusiei, Ucrainei, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai celor două regiuni separatiste au semnat un acord în februarie 2015 la Minsk, care a fost susţinut şi validat de liderii Franţei şi Germaniei de la acea dată. Însă, observatorii de la OSCE înregistrează încălcări frecvente ale acordului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat joi Ucraina că încearcă să rescrie acordul şi să aleagă doar elementele cele mai avantajoase pentru ea.

Ucraina susţine că se angajează să respecte acordul.

“Partea ucraineană este pusă pe un dialog constructiv. Toată lumea a confirmat astăzi că suntem pro acordului de la Minsk şi că acesta trebuie îndeplinit”, a declarat Yermak.

Kievul refuză să negocieze cu şefii regiunilor separatiste, dar preşedintele Volodimir Zelenski a propus discuţii directe cu preşedintele rus Vladimir Putin, pe care Kremlinul le-a respins până acum.

Ultimele Articole