AcasăEconomieNicolae Ciucă: Energia nucleară reprezintă o soluţie viabilă pentru atingerea obiectivelor de...

Nicolae Ciucă: Energia nucleară reprezintă o soluţie viabilă pentru atingerea obiectivelor de independenţă energetică şi decarbonizare

„„Includerea energiei nucleare în taxonomia Uniunii Europene privind finanţarea sustenabilă este o soluţie viabilă pentru atingerea obiectivelor României privind independenţa energetică şi decarbonizarea. Prin dezvoltarea în continuare a proiectelor în domeniul nuclear şi al gazului natural, vom valorifica potenţialul ţării noastre de a deveni un hub energetic în regiune, vom dezvolta industria şi vom crea noi locuri de muncă”, a afirmat prim-ministrul României, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. 

În cadrul discuţiilor a fost subliniată importanţa iniţiativei ”Parteneriat Global pentru Infrastructură”, lansată în cadrul Summit-ului G7, şi alocarea grantului în valoare de 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în România de către NuScale – Etapa Preliminară a Studiilor de inginerie şi proiectare. Prim-ministrul a menţionat că România va participa, prin Societatea Naţională Nuclearelectrica, cu 9 milioane de dolari pentru co-finanţarea acestei noi etape de programului, având în vedere obiectivul ţării noastre de consolidare a profilului energetic, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare asumate.

De asemenea, premierul a salutat deschiderea unui amplasament la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, pentru a susţine reactorul modular de mici dimensiuni şi parteneriatul cu Universitatea Politehnica Bucureşti, în vederea dezvoltării unui Centru de explorare a energiei NuScale, care să asigure experţi, tehnicieni şi operatori nucleari din România.

”Faptul că tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale, respectă cele mai înalte standarde de siguranţa nucleară este extrem de important în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obţine  energie curată, la costuri accesibile pentru cetăţenii români şi pentru economia naţională. Guvernul va continua să susţină proiectele privind construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi investiţiile în energie regenerabilă. Diversificarea surselor, resurselor şi rutelor de energie este esenţială pentru asigurarea stabilităţii şi independenţei energetice a României”, a adăugat prim-ministrul, conform sursei citate.

Ultimele Articole