AcasăEconomiePremierul s-a văzut cu investitorii americani. Nu e clar ce a rezultat...

Premierul s-a văzut cu investitorii americani. Nu e clar ce a rezultat în urma discuțiilor

După ce reprezentanții Camerei de Comerț Camerei de comerț americane pentru România (AmCham) au atras atenția asupra pericolului instabilității fiscale și a modului heirupist în care se schimbă aproape peste noapte cadrul fiscal, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, luni la Palatul Victoria, prima întâlnire cu conducerea AmCham România. ”Discuțiile au vizat prezentarea priorităților Guvernului României, cu accent pe oportunitățile oferite de cel mai mare buget de investiții alocat în ultimii 30 de ani, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, precum și modalitatea de aplicare a unui cadru normativ predictibil și eficient în raport cu mediul de afaceri și investitorii”, arată un comunicat al Guvernului.
Ce spun oficialii Guvernului:
”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, la Palatul Victoria, prima întâlnire cu membrii Consiliului Director al Camerei de comerț americane pentru România (AmCham) România. Discuțiile au vizat prezentarea priorităților Guvernului României, cu accent pe oportunitățile oferite de cel mai mare buget de investiții alocat în ultimii 30 de ani, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, precum și modalitatea de aplicare a unui cadru normativ predictibil și eficient în raport cu mediul de afaceri și investitorii.

Cu această ocazie, participanții au abordat nevoia de transparență și predictibilitate legislativă, întărirea statului de drept, guvernanța corporativă în întreprinderile de stat, aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, întărirea legăturilor economice cu Statele Unite ale Americii, dezvoltarea pieței de capital, transformarea digitală și funcționarea sistemului de sănătate publică.

Pentru stimularea mediului de afaceri din România, a fost subliniată necesitatea unui dialog consistent public-privat, în contextul generat de nevoia asistenței în implementarea de politici publice performante, care să genereze creșterea competitivității economiei și a dinamicii relației comerciale dintre România și SUA.

Pentru consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, a fost abordat potențialul reprezentat de investițiile americane în România, fiind remarcată, totodată, importanța prezenței companiilor românești în Statele Unite ale Americii, ceea ce confirmă deschiderea de care pot beneficia, la rândul lor, antreprenorii români.

Stimularea investițiilor străine și îmbunătățirea gradului de colectare au fost evidențiate, alături de atragerea banilor europeni prin PNRR și Cadrul Financiar Multi-Anual, drept soluții eficiente pentru a genera prosperitate și bunăstare, pentru o administrație publică cu personal mai bine pregătit.

Sprijinirea sectorului de cercetare-dezvoltare, printr-un pachet de politici fiscale adecvate, reprezintă o oportunitate pe care atât zona guvernamentală, cât și mediul privat o recunosc drept esențială în creșterea capacității industriei de a oferi valoare adăugată”.

Ce spune cealaltă parte….
”Cea mai mare îngrijorare pentru investitori rămâne instabilitatea legislaţiei fiscale și modul heirupist în care se modifică aproape peste noapte cadrul fiscal, reiese din cel mai recent sondaj efectuat de AmCham România și prezentat joi într-o conferință de presă, cu 3 ore înainte ca membrii AmCham să se întâlnească cu noul ministru al Finanțelor. La conferința de presă s-a discutat despre posibilitatea avansată de anumiți lideri politici de a se introduce o taxă de solidaritate. ”În ultimii ani a existat în toată Europa o asemenea taxă, anume în Ungaria, dar și acolo nu a funcționat decât o scurtă perioadă, pentru că s-a ajuns la procedura de infringement”, a explicat pentru HotNews Ionuț Sas, Vice-Președintele AmCham.
“Nu am avut nicio o discuţie cu ministrul Finanţelor, însă, domnia sa ne-a invitat joi pentru a avea un dialog pe teme fiscale. Nu ştiu exact ce are domnul ministru pe agendă, ştiu însă exact că noi, participanţii în cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, vom fi câte un reprezentat de la principalele organizaţii – avem ca temă să discutam politica fiscală viitoare a României şi maniera în care aceasta poate fi făcută pe baza dialogului şi a asigurării transparenţei şi predictibilitătii. Vrem să discutăm despre măsurile legislative care au fost luate până acum în sensul în care pot fi rezolvate acele conflicte, tichete cadou, diurne, transportatori şi vrem, de asemenea, să stabilim un mecanism de lucru între noi şi Ministerul de Finanţe, astfel încât să prevenim cât mai multe dintre aceste sincope de comunicare de ambele părţi”, a susţinut Simion, Preşedinte AmCham, Partener PWC, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ultimele Articole