AcasăExterneRusia intensifică exercițiile militare din Transnistria. Scenarii posibile de luptă

Rusia intensifică exercițiile militare din Transnistria. Scenarii posibile de luptă

Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele ruse cantonate în Transnistria, sub numele de Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), au desfășurat exerciții de luptă în această regiune separatistă a Republicii Moldova.

„În cadrul antrenamentului s-au realizat manevre de primire a armelor și echipamentelor, pregătirea echipamentelor pentru părăsirea flotei de vehicule de luptă și deplasarea în zone de concentrare, unde, la rândul lor, o atenție deosebită s-a acordat camuflajului, dotării posturilor de tragere și pregătirii echipamentului pentru marș”, se precizează într-un comunicat al Districtului Militar de Vest al Armatei Ruse, citat de portalul lenta.ru.

Exercițiile au fost planificate și au implicat circa 100 de unități de tehnică militară.

Armata rusă deține aproximativ 1.500 – 2.000 de militari în regiunea Transnistria. Aceștia sunt grupați în în două categorii: așa-numiții „pacificatori” ce și-au început misiunea în 1992 la finele Războiului de Nistru dintre armata Republicii Moldova și separatiștii pro-ruși tranisnistreni susținuți de Rusia, și soldații ruși din Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).

Aceștia din urmă au misiunea oficială de a păzi depozitele de muniții din satul Cobasna, care adăposteau la începutul anilor `90 circa 20.000 de tone de muniții. Depozitul este situat la câțiva kilometri de granița cu Ucraina și este considerat un adevărat pericol pentru regiune din cauza munițiilor învechite și stării lor precare.

Pe de altă parte, trupele de „pacificatori” au mandat pentru a se afla pe teritoriul Republicii Moldova în Zona de Securitate (zona-tampon), dar GOTR nu au niciun motiv juridic cu care să-și explice prezența în regiunea separatistă transnistreană.

Portalul Veridica.ro scrie că, de facto, „pacificatorii” și GOTR sunt una și aceeași forța care doar execută manevre periodice de rotație între ele, în urma cărora „pacificatorii” devin soldați GOTR și viceversa.

Republica Moldova urmărește atent aceste manevre, dar nu poate interveni sub nicio formă în regiunea separatistă transnistreană.

„Noi monitorizăm situația și, bineînțeles, suntem foarte îngrijorați. Instituțiile noastre sunt vigilente. Avem și noi scenarii pe care le considerăm și ne pregătim aceste scenarii, dar ne dorim așa cum își dorește toată lumea să se identifice soluții pașnice la nivel regional de către forțele internaționale, astfel încât să nu trebuiască să punem în aplicare măsurile pe care le pregătim pentru aceste scenarii”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui interviu recent la Pro TV.

Astfel de exerciții militare au avut loc constant în ultima perioadă în regiunea separatistă transnistreană. Pe 13 ianuarie, Ministerul ucrainean al Apărării care monitorizează mișcările Rusiei în Trannsistria a precizat că se așteaptă la posibile provocări ale Rusiei dinspre regiunea separatistă transnistreană.

„Militarii au tras din lansatoare de grenade asupra unor ţinte care imitau infanteria şi vehiculele blindate ale inamicului. Au fost utilizate grenade antitanc RPG-7 şi lansatoare de grenade automate AGS-17. (…) În timpul exerciţiilor, s-a acordat o atenţie deosebită utilizării fortificaţiilor de apărare împotriva atacurilor avioanelor şi elicopterelor unui inamic simulat”, a precizat Ministeruș Apărării de la Kiev.

Repetiții și scenarii sub comandă rusească

Tiraspolul poate mobiliza, în opinia experților militari de la Chișinău, în jur de 15.000 de soldați care pot fi folosiți de Rusia. De asemenea, circa 220.000 de transnistreni dețin și cetățenia rusă, iar bărbații eligibili pot fi chemați oricând sub arme de către Rusia.

„Indiferent cum se vor dezvolta orice scenariu de invazie, trupele ruse dislocate în regiunea transnistreană sunt parte componentă a forțelor armate ale Federației Ruse. Fie că e vorba despre această brigadă a contingentului limitat al Federației Ruse, fie că este vorba despre așa-numitele forțe armate transnistrene, ele sunt pregătite, susținute și dezvoltate în baza unui plan unic și al unui comandament unic. Indiferent dacă sunt active sau pasive, aceste forțe din regiunea transnistreană sunt parte a forțelor armate ruse”, a declarat la Radio Chișinău, fostul ministru al Apărării de la Chișinău, Viorel Cibotaru.

El a explicat că există două scenarii dacă aceste forțe ruse extinse din Transnistria vor intra în eventuale operațiuni de atac ale Ucrainei din partea Rusiei.

Un scenariu care ar repeta istoria anului 2014, când aceste trupe au fost activizate la început și pregătire foarte intens pentru eventuale acțiuni de combat ca până la urmă să nu fie folosite în niciun fel și Federația Rusă a încercat să păstreze aici o calmitate relativă, strategică pentru că nu a avut nevoie să intervină în această zonă și nu dorea să creeze circumstanțe în care să fie antrenată aici, în niște lupte pe care ar putea să le piardă […] a doua problemă e o operațiune la o scară mult mai largă, care ar implica intervenții masive, inclusiv forțe terestre. Acest scenariu este mult mai grav, este deja un război”, a declarat Cibotaru.

La finele săpătămânii trecute, expertul ucrainean Mihailo Samus, director la New Geopolitics Research Network, declara pentru Radio Chișinău că în cazul unei invazii la scară largă sau a unor acțiuni tactice la granițele Ucrainei, Rusia va folosi inclusiv propriile trupe dislocate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde ar fi prezenți un număr impunător de angajați ai serviciilor secrete ruse.

Expertul militar ucrainean mai spune că după anexarea Crimeii în 2014, Rusia și-a construit o adevărata infrastructură militară la granița cu Ucraina, astfel încât din punct de vedere al capabilităților, ar fi putut să lanseze o nouă ofensivă asupra țării vecine încă din 2016.

La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu, a declarat într-o emisiune la TVR Moldova că autoritățile de la Chișinău trebuie să fie pregătite de o eventuală invazie a armatei ruse în Ucraina, lucru care va afecta indubitabil și Republica Moldova.

Chişinăul trebuie să se pregătească ca, în într-un moment, ar putea să devină teatru de război, pe teritoriul Republicii Moldova. Cel puţin în acea parte care se referă la Transnistria. Dacă în Ucraina se va începe o intervenţie militară rusă de proporţii, este foarte probabil că Republica Moldova nu va putea rămâne la o parte şi va fi afectată nemijlocit.”

Ultimele Articole